Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket mossa ska kartläggas

Något som man vid första anblicken skulle säga är en bit mossa, skulle en expert säga är sju olika arter av mossa. Ett inventeringsarbete av mossarter pågår nordväst om Hassela.

Annons

Henrik Weibull är naturvårdsbiolog och artspecialist på mossor. Han har fått i uppdrag att inventera mossor på 18 platser i norra Sverige, från Hassela i söder till Kalix i norr. I Nordanstig ska han kontrollera fyra stycken provytor, varje provyta mäter 20 gånger 50 meter.

– Min uppgift är att ta reda på vilka arter av mossa det finns här. Vanligtvis brukar det finnas mellan 40 och 120 olika arter inom en provyta, säger Henrik Weibull.

Det är forskaren Mats Dynesius i Umeå som vill se hur antalet arter inom vissa områden har förändrats under flera år. För 15 år sedan gjordes en inventering av antalet mossarter på samma områden som det nu genomförs inventeringar av. Syftet är att ta reda på hur mossarterna påverkas av hyggen vid avverkning.

– Vi vet inte hur snabbt mossarterna kommer tillbaka när skogen växer upp igen, det vill vi ta reda på nu, säger Mats Dynesius.

I undersökningen ingår områden med riktigt gammal skog, de äldsta träden är omkring 300 år gamla. Mossa inventeras också i områden med skog som var hyggen i mitten av 1900-talet. Mats Dynesius förklarar att han vill se om det tillkommit några arter och hur snabbt det går för nya arter att ta sig till skog där det avverkats.

– Vi vill se vilka konsekvenser skogsbruket har på mossan. Tidigare har vi sett ett tydligt mönster på att arter inte riktigt kommit tillbaka. Tanken är att vi ska få veta hur länge man bör vänta med att kalhugga igen för att mossan ska hinna komma tillbaka, säger Mats Dynesius.