Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket mat på bondbröllop

Bröllopsmiddag anno 1890 dukas på onsdagskvällen fram på Karlsgården i Järvsö. Under festen som höll på i flera dagar gick det åt mycket mat till det stora antalet gäster. Lutfisk, köttsoppa och ostkaka var vanliga maträtter.

Gunnel Hultman, Svea Hamrebjörk och Gunilla Björs förbereder på tisdagen maten till onsdagens bröllopsmiddag på Karls. Besökarna kommer få smaka på fiskterrin, pepparrotskött med kålrötter och potatis, och sockerkaka med sviskonmos och grädde.

För ett bröllop i trakten runt slutet av 1800-talet var en gästlista på 100 personer inte ovanligt och själva festen kunde hålla på i en vecka. En stor mängd mat krävdes därför för att hålla gästerna på gott humör. Uppåt 40 maträtter kunde den stora bröllopsmiddagen efter vigseln innehålla.

Gunilla Björs som är guide på Karlsgården i sommar kommer under kvällen att berätta mer om de seder och upptåg som hörde kalaset till.