Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket kiss i svenska bassänger

Det kissas friskt i svenska bassänger, till den grad att personalen blir sjuk. En undersökning som genomförts i 18 svenska bassänger visar mycket höga kvävehalter.

Att mäta kvävet är ett indirekt sätt att spåra urin, eftersom kvävet i bassängvattnet huvudsakligen kommer från urin.
Ekot har genomfört undersökningen i slumpvis utvalda svenska bassänger. I tre var det mer än fem milligram kväve per liter vatten, i åtta var kvävehalten högre än två milligram per liter. Socialstyrelsens kommentar till undersökningen var att man redan vid 1,5 milligram kan fundera över var föroreningarna kommer ifrån – sannolikt från de badande.

Badhuschefen i Hudiksvall, Inga-Britt Jonsson, anser att det är ganska riskfritt att bada i kommunens badanläggningar, med medger att man rimligen kan tro att det kissas även i de kommunala badhusbassängerna.

– Småbarn kan väl omöjligen hålla tätt, men jag vill inte tro att någon medvetet kissar i bassängen. Vi tar kontinuerligt prover på bassängvattnet, och vad jag vet så har vi inte haft några onormala värden.

Personal som jobbar ofta och länge i badhusmiljö drabbas mer än andra av andningsbesvär, när kisset i badvattnet omvandlas till gasen trikloramin. Men det finns andra bekymmer, säger Sanna Salmela, som jobbar i Hudiksvalls badhus.

– Det stora problemet tycker jag är att killarna kar underkläder på under badbyxorna. Då säger vi ifrån. Några pluspoäng får vi väl inte för det, men har de kallingarna på är det bara att gå och ta av dem.