Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket blåbär i skogarna

Årets blåbärssäsong kan bli den bästa på länge. I Norrland väntas blåbärsmängden kunna mäta sig med rekordåret 2007. – En liten brasklapp, dock. På en del håll har det varit torrt vilket kan leda till mindre storlek på bären, säger Ola Langvall, vid Asa försökspark.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som har presenterat årets bärprognos. Anledningen till att det i år väntas bli ett extra rikt blåbärsår är att frostnätterna kom efter blomningen – vilket gjorde att karten var stark nog att klara kylan. Förra året blev det precis tvärt om.

– Då kom nattfrosten under blomningen, men det blev ändå ett bra mellanår i norra Sverige, säger Ola Langvall.

För den lokala bäruppköparen Torbjörn Forsblom, i Edsbyn, verkar det bli en god säsong. Enligt honom har blåbärsmängden sett väldligt bra ut tidigare, och nu har det kommit lite regn vilket är nyttigt för bären.

– Lite regn nu och lite värme nästa vecka så kommer det att bli riktigt bra, säger han.

Normalt är det blåbären som ger bäst betalt per kilo för bärplockarna. Torbjörn Forsblom berättar att han i fjol betalade runt 18 kronor kilot. Men han varnar samtidigt för att det inte kommer att bli lika högt i år.

– Eftersom det verkar bli större tillgång i år blir det lägre priser. Men det brukar ge nästan dubbelt betalt jämfört med lingon, som å andra sidan är lättare att plocka, säger han.