Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket att hålla reda på vid husköp

Ansvarsfördelning, undersökningsplikt, besiktning och lånelöfte.
Det är mycket att hålla reda på för den som funderar på att köpa hus.
– Ju mer en köpare vet, desto mindre överraskningar blir det, säger Lars Mårtenson, fastighetsmäklare.

Att köpa ett hus är inte det enklaste. Det kan alla som deltog i Länshems informationskväll skriva under på. Fyra par var inbjudna till en träff där allt ifrån besiktningsprotokoll till pantbrev förklarades.

Jörgen Högman och Edith Szabo bor tillsammans i Rengsjö, men har planer på att köpa ett hus och flytta ut ur sin lägenhet.

– Det är bra med en sådan här informationsträff. Det finns många risker förknippade med ett husköp. Men har man gjort allt man kan innan känns det bättre, säger Jörgen Högman.

Lars Mårtenson arbetar som fastighetsmäklare och var en av de som pratade om det viktigaste att tänka på vid en husaffär. Han anser att dagens kunder är mer medvetna och förberedda inför husköpet.

– Jag var med på den tiden då mäklarna inte berättade någonting om huset, utan mest försökte dölja alla fel. Då var det mycket mer problem som uppstod runt husköpet, säger han, och fortsätter:

– I dag är husspekulanter mycket mer pålästa. Där har det skett en rejäl utveckling åt det positiva hållet.

Att många är oroliga och att det finns mycket att tänka på inför husköpet är Lars Mårtenson medveten om. Han anser emellertid att det oftast ordnar sig till det bästa.

– Begriper man vad man ger sig in på så brukar det gå bra, säger han.