Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket att fundera över på Harpsund

Det är mycket som regeringen har att ta hänsyn till då de i dag, liksom i går, träffas på Harpsund för att försöka enas om den kommande budgetpropositionen.
Inledningsvis handlar mycket av att avgöra hur stort reformutrymmet är. Hur stora satsningar kan regeringen göra utan att det riskerar att äventyra statsfinanserna? Eftersom regeringen, till skillnad från oppositionen, tidigare påpekat vikten av bibehållen stabilitet och ansvarstagande så vore det dumdristigt att överge den strategin nu i elfte timmen.

En del av storleken på reformutrymmet avgörs förvisso av vad det är för sorts satsningar som regeringen tänker sig. Punktinsatser, som bara varar ett eller ett par år, är troligen lättare för finansminister Anders Borg att acceptera.

Men vad är det då för reformer som statsråden och deras politiska tjänstemän kan tänkas diskutera? Eftersom varje alliansparti har presenterat sina önskelistor så är det inte några större hemligheter. Det handlar om på vilket sätt som man ska stärka kommunsektorn. Vilka åtgärder som behöver vidtas för att hjälpa de arbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden. Vilka skattesänkningar som kan komma ifråga, och vilka grupper som ska prioriteras. Vad som behöver göras på utbildningssidan, och vilka åtgärder man ska vidta för att förbättra för studenterna.

Och så har vi Centerpartiets krav på lättnader för företagen.

Fast egentligen handlar den huvudsakliga frågan om regeringens strategi för att få fortsätta att styra landet efter nästa års val.

Budgetpropositionen som finansministern senare i höst tar med sig på sin promenad till riksdagen måste innehålla de åtgärder som behövs för att en majoritet av väljarna ska bestämma sig för att ta något av allianspartiernas valsedel och lägga i valurnan.

Valet kommer förvisso inte att avgöras av denna budget, fullt så utslagsgivande är den inte, men den är en viktig pusselbit.

Alliansen gick 2006 till val på att få fler i arbete, bryta utanförskapet, öka självbestämmandet och göra det mer lönsamt att arbeta. Valmanifestet innehöll förvisso mycket mer, men det här är centrala delar som kommer att ha stor betydelse då mandatperioden ska summeras.

Och mycket av det som alliansen utlovade i valrörelsen har genomförts, inte minst inom de här centrala delarna. Självbestämmandet har ökat, det har blivit mer lönsamt att arbete och innan finanskrisen och lågkonjunkturen slog till så minskade utanförskapet kraftigt samtidigt som allt fler fick ett arbete.

Men även om inte regeringen kan lastas för finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen så måste den hantera effekterna. Den måste leverera åtgärder som motverkar att allt fler hamnar i arbetslöshet. Annars blir det svårt med trovärdigheten inför nästa val.

För att sedan komplicera situationen ytterligare något för de församlade statsråden på Harpsund så har de även oppositionen att ta hänsyn till. Vad kan de rödgröna tänkas svara med för motdrag på regeringens budgetproposition? Och hur ska regeringen hantera dessa eventuella motdrag?

Det här är intressanta frågor som regeringen bör ha funderat över innan den bestämmer sig för vilka reformer som det är de vill fylla sin budget med.