Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket asbest i svenska hus

År 1983 förbjöds asbest i Sverige. Men hundratusentals ton av materialet finns i äldre hus. Många som renoverar och reparerar vet inte att de har att göra med det cancerframkallande ämnet som finns i ett otal produkter.

I Stugsund finns företaget Fiberanalys AB, som nischat in sig på att analysera produkter som misstänks innehålla asbest.

– Vi får förfrågningar och prover från hela Sverige, där kunden vill veta om materialet innehåller asbest, säger Ulrica Carlson, som sköter analyserna.

Merparten av förfrågningarna kommer från företag.

– Det kan vara en rivning som pågår när man upptäcker något som kan vara asbest. Vi får ett prov som vi analyserar och ger besked om resultatet samma dag. För ett företag är det viktigt att få ett snabbt besked då man måste avbryta ett arbete eller riskerar att "smitta ner", en hel arbetsplats med asbestdamm.

– På senare år har också den privata kundkretsen växt, säger Ulrica Carlson, som började arbeta i företaget i Gävle ett halvår innan det köptes upp 1997 och flyttades till Söderhamn.

Det finns i dag cirka 3 000 produkter som innehåller asbest. Vanliga produkter är eternitplattor, vissa typer av plastmattor samt kakelfix och fogmassor.

Företagets ägare Thomas Strand, som också arbetar med asbestsanering, är förvånad över att informationen om asbest till allmänheten inte är mera utbredd.

– Eftersom jag jobbar med den här typen av sanering vet jag att väldigt många inte har en aning om att de handskas med asbest. Det kan gälla material i bilar, isolering, plastmattor, olika typer av golv- och isoleringsmassor i bostäder och lokaler.

– Det som oroar mig är också uppgifter om att vi importerar nya material som innehåller asbest.

– Jag har inte heller sett några varningar i alla bygg- och reparationsprogram som visas på tv, eller reportage i facktidningar.

Per-Arne Mattsson på Arbetsmiljöverket i Falun håller med.

– Tyvärr har jag konstaterat att det tvärtom är så att de här publika programmen många gånger bryter mot lagar och föreskrifter. Och jag har aldrig hört några varningar när man river ut gamla stormönstrade plastmattor som innehåller asbest. Däremot har jag inte hört eller stött på nya material som innehåller asbest men det kan vara svårt att veta.

Hanteringen av asbest är strikt reglerad i Sverige. Skyddsmask och särskilda skyddskläder är det som gäller för den som ska sanera asbest.

– Här duger det inte med ett litet munskydd av papper, som man ofta ser att folk använder. Det är snarare sämre än inget skydd alls eftersom det släpper igenom de mycket små partiklarna utan att det känns. Utan skydd följer större partiklar med som ger upphov till retningar och därmed kan vara en väckarklocka.

– Speciellt känsliga för asbestdamm är barn och personer som exempelvis röker. Fortfarande dör många människor varje år till följd av att de andats in asbestdamm, säger Thomas Strand.