Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Musketörerna från Alfta" laddar om för guldjakt i Superligan – Asp nobbar Schweiz för allsvenskan

"Musketörerna från Alfta" vässar vapnen för fler fajter på högsta nivå i innebandy. Patrik Malmström är redo för sin sjätte säsong i Pixbo och Ciya Hajo kör vidare i IBF Falun, medan lillebror Hassan funderar över framtiden. Kristoffer Asp, veteranbacken, hänger sannolikt med Granlo ned i allsvenskan.

De är samtliga fostrade hos Indianerna i Alfta.

Och de tog en gång stora kliv tillsammans i IBF Falun.

Där finns slitstarke centern Ciya Hajo kvar, som för några år sedan fick sällskap av lillebror Hassan.

Kristoffer Asp lämnade för ett nytt liv i Sundsvall med Granlo.

Yngst i gänget är Patrik Malmström, i dag 26 år, som (med ett år kvar på andra kontraktet) laddar för sin sjätte raka säsong med Pixbo Wallenstam i Göteborg.

Och efter två raka seriesegrar och två raka tvärnitar redan i kvartsfinal är målsättningen given – att vara som bäst när det gäller som mest.

– Nu har vi istället varit som sämst i slutspelet. Vi har kvalitet i laget, och det räcker i serien. Men väl i slutspel har vi inte tagit jobbet och saknat det lilla extra som krävs. Vi måste jobba på att bygga karaktär, hitta en vinnarmentalitet, konstaterar Patrik Malmström.

Som också har ett mer personligt delmål att hitta sin bästa blågulanivå igen.

– Jag har inte varit med i landslaget sedan hemma-VM 2014. Med en bra start på säsongen hoppas jag på chansen att bli aktuell för VM i Lettland i december, säger Malmström, som vet vad som krävs.

– Jag måste vässa fysiken. Konditionen har inte varit den bästa och nu ska det tränas rejält, säger den elegante forwarden, som levt högt på sin grundtalang och för två år sedan slutade trea i poängligan.

Där finns gamle lagkamraten (en gång i samma kedja i Falun) Ciya Hajo betydligt längre ned.

Den 29-årige centern är en rivig slitvarg som trivs allra bäst i de stora matcherna.

Men efter tre raka SM-guld blev det den här säsongen sorti i semifinalen mot blivande mästarlaget Storvreta.

– En del påstod vi var dåligt tränande, men det handlade mer om oflyt med skador och sjukdom. Vi hade Rasmus Enström på sidan i flera matcher, och ett gäng som spelade med feber. Det funkar illa i ett slutspel, säger Ciya Hajo, som väl känner kravbilden för att nå mästarnivå.

– I slutspel är det mer fokus på kamp och krig än finlir. Och det passar ju mig bra.

Veteranen Ciya Hajo, som alltid har skrivit kontrakt för ett år i taget, laddar om för sin nionde raka säsong i den framgångsrika klubben.

Men 20-årige lillebror Hassan är lite mer osäker på framtiden, även efter en säsong där han fått okej med speltid i ett av världens bästa klubblag.

– Jag kan inte klaga, men samtidigt känns det som jag inte får ut max av mig själv i Falun. Jag har mer att ge. Just nu är det lite oklart, även om det lutar åt en fortsättning. jag har en del bud från andra klubbar att fundera över också, säger Hassan Hajo.

Även för den 31-årige backen Kristoffer "Koffe" Asp finns en del att grubbla över sedan Granlo degraderats till allsvenskan efter fyra raka säsonger i Superligan.

– Jag har inte bestämt mig helt, men mest sannolikt är att jag fullföljer det år jag har kvar på kontraktet. Jag är inte den typen som sviker i motgång, säger den rutinerade backen med tolv säsonger i högsta ligan.

Han kom till Sundsvall för fem år sedan, då som en del i Granlos nysatsning som gav ett lyft från allsvenskan och upp i SSL.

Men efter en tidig framgång, då laget pressade Storvreta i kvartsfinal, har klubben haft det jobbigt både sportslig och ekonomiskt.

– Det har bara blivit sämre och sämre. Nu tappar vi åtta starka startspelare, och klubledningen sliter hårt för att vi ska klara att spela i allsvenskan ens, säger Asp.

Klubben har inte resurser att värva profilspelare, vakanserna i truppen fylls nu med unga lovande lirare från division 1-klubbarna IBK Sundsvall och Ankarsvik BK.

För den landslagsmeriterade "Koffe" Asp innebar en stark vårsäsong att han plötsligt fick ett gäng lockande anbud.

– Det var flera klubbar som hörde av sig, även några i Schweiz. Och visst, lite lockade det med en säsong som proffs. Men det finns mycket som talar emot, säger Kristoffer Asp, som trivs bra i Sundsvall och där har han också fyraåriga dottern Alma varannan vecka.

– Det känns inte värt att förlora så mycket av tiden med Alma. Det finns viktigare saker i livet än att fylla på i plånboken.