Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikertalang med pedagogiska ambitioner

Folkmusik känns inte så ungt, men för 20-åriga Ingela Lindkvist är det passion och hon vill få fler att upptäcka musiken.

Sedan Ingela Lindkvist upptäckte fiolen har hon aldrig släppt taget om stråken några längre stunder. Själv minns hon tydligt den där höstdagen i andra klass då hon kom till sin första fiollektion. Det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Det var en enorm känsla när jag fick hålla i fiolen. Jag växte två meter och var så stolt när jag kom tillbaka till klassrummet.

Eftersom vare sig vänner i skolan eller familjen höll på med musik så blev Håkan Grims på den kommunala musikskolan en stor inspiratör. Han var hennes första fiollärare och är fortfarande en förebild.

När hon var 13 år fick musiken en ny dimension. Lite motvilligt hade hon gått till ett möte med Hälsinge låtverkstad som är en folkmusikutbildning för unga.

– Jag hade gått dit eftersom jag hört att man fick god mat, men det visade sig vara helt fantastiskt. Här träffade jag 30 andra ungdomar som brann för samma sak som mig och upptäckte folkmusiken.

Det sa klick ännu en gång.

– Innan spelade jag mest efter noter i fiolboken tills att jag kunde låtarna utantill, men i låtverkstan upptäckte jag att gehörsspel var min grej.

Det gav blodad tand och under hela sommarlovet mellan sjuan och åttan övade hon frenetiskt efter en skiva med Järvsö spelmanslag.

– Det är ganska roligt. När jag kom tillbaka efter lovet så undrade mina klasskompisar vad jag gjort hela sommaren, för ingen hade sett mig.

Trots kärleken till musiken så valde Ingela att gå byggprogrammet under gymnasiet. Hon ville bli träslöjdslärare. Men nu – efter snart två år på Bollnäs folkhögskolas Folkmusiklinje – har hon tänkt om och vill studera vidare på musikhögskolan. Det är inte precis egen berömmelse eller rampljuset som lockar.

– Jag vill jag bli fiollärare. Om jag kan dela med mig av mina kunskaper till andra, då har jag verkligen lyckats och nått dit jag vill.

Som pedagog vill hon få fler att upptäcka det musikaliska kulturarvet.

– Folkmusiken är så sjukt bra och ligger mig närmast hjärtat. Om den ska bevaras så är det vi unga som måste föra den vidare.

Tillsammans med en annan ung musiker, Emil Engberg, har hon satt ihop en konsert med folklåtar från Hälsingland. I somras hördes de i Trönö kyrka och i höstas på Bollnäs Folkhögskola.

Nästan all Ingelas tid går till musiken. På dagarna studerar hon musik, vardagskvällarna övar hon med orkester, deltar i Folkteaterns låtstuga och undervisar vuxna nybörjare i fiolspel. På helgerna är det ofta framträdanden.

Om du skulle tvingas att välja mellan fiolen och en relation vad gör du då?

– Fiolen är min andra hälft och en självklar del av mig. Ska någon ha mig som vän eller partner så får den acceptera att jag brinner för musiken, slår hon fast utan minsta tvekan.