Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikaliskt utbyte i Nordanstig som ger mersmak

Det har varit konserttätt i Nordanstigs kommun i helgen. Stockholms symfoniorkester, under ledning av Hasselabon Nils-Gunnar Burlin, har gästat kommunen och har bjudit på konserter i såväl Hasselas som i Bergsjös och Ilsbo kyrkor.

Även kyrkokörerna i Hassela, Bergsjö och Ilsbo har varit ifull gång, och medverkade i både Hassela och Ilsbo i gemensamma konserter. I konserten i Bergsjö kyrka på söndagseftermiddagen, den jag hade tillfälle att besöka, var tyvärr inte kyrkokörerna med.

Här blev det i stället ett varierat orkesterprogram som gav prov på både solistkunnande och genreväxlingar. Från starten med Äppelbolåten, som fick en riktigt jazz-svängig andra del, till avslutande Närmare Gud till dig.

Stockholms symfoniorkester består av ett 50-tal musiker, men på turnén i Nordanstig medverkar 13 stråk- och blåsinstrumentalister. Att orkestern är en amatörorkester betyder inte så mycket egentligen, mer än att man inte har lika mycket tid att repetera tillsammans som en professionell orkester. Kanske märktes det lite i några rytmrubbningar i ett par stycken och enstaka sena insatser, men helheten gav mersmak.

Musiklivet behöver dessa utbyten och inspirationsresor som ger prov på både egna förmågor och repertoar från andra håll. Som i potpurriet av Bellmanmelodier. Solist på blockflöjter var orkesterns basist Ulf Connor. Han hade dessutom arrangerat melodierna för blockflöjt och orkester. Vi fick höra Stolta stad, Aftonkväde, Angående Concerten på Tre Byttor och Liksom en herdinna.

Nils-Gunnar Burlin presenterade musiken på ett lättsamt sätt och varvade dirigerandet med Charles Liljedahl, kantor och körledare för kyrkokörerna.

På programmet stod bland annat Liten serenad av Lars-ErikLarsson, Min Jesus du vill skänka ro (ur Sions toner) och ett vackert franskt 1400-tals-stycke som framfördes av en kvartett i orkestern förutom några psalmer, bland annat Jesus är min fröjd och glädje, av Bach.

LÄS MER: Dekorationsmålning på tapeten igen

Stående ovationer för lyriska körtoner