Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikalartisten som tog sig in på Billboard

Det klirrar i cocktailglasen på en av New Yorks stora jazzklubbar och rummet fylls av Viktoria Toccas röst. Hon sjunger några av jazzlegenden Duke Ellingtons låtar. I publiken sitter hans barnbarn Mercedes Ellington. Precis som sin farfar älskar hon musiken och i hennes ögon går Viktoria Tocca att jämföra med Alice Babs som tillsammans med Duke Ellington förgyllde 60-talets jazz.

För många år sedan såg Viktoria Tocca tillsammans med sin pappa Lloyd Webbers musikal ”The Phantom of the Opera”. När musikalen var slut visste den då tolvåriga flickan precis vad hon skulle göra i livet.

Musikaldrömmen var stark och hon beskriver den lite som en besatthet, som bara tolvåringar klarar av att utveckla. Kanske var det just nyfikenheten och tron på att ingenting är omöjligt som ledde till att hon tolv år senare premiärspelade huvudrollen Christine, i Köpenhamns uppsättning av ”The Phantom of the Opera”.

– Det var som att vinna OS, jag har lite svårt att veta vad man ska jämföra det med, säger hon.

Målet och allt hon någonsin drömt om blev plötsligt verklighet. Men hon hade inte räknat med den vilsenhet som plötsligt kom smygande efter det att ”The Phantom of the Opera” tog slut.

Viktoria Tocca drabbades av en livskris och kände att hon hade svårt att hitta motivationen på musikalscenen igen. Som alltid i svåra stunder letade hon sig tillbaka till Hälsingland och byn Kilafors. I Hälsingland har hon sina rötter – mormor och morfar är från Galven, farmor och farfar från Växbo, hennes föräldrar bor i Kilafors och där har Victoria själv också sitt sommarhus. Där kunde hon fylla på med lite ny energi.

Musiken och fascinationen för de stora känslorna fick snart Viktoria Tocca att hitta inspirationen och kreativiteten igen.

– För mig handlar det om att få känna sig levande, att få känna de stora känslorna oavsett om de kommer från en häftig tv-serie eller en musikal, eller bara smaken från en ny maträtt, säger hon.

Viktoria Tocca älskar Disney och kanske hittar vi roten till musikalscenen, skådespeleriet och de vackra låtarna där. Men hon är ingen diva i paljettklänning, utan en ganska kavat och åsiktsstark person.

I Sverige anses inte den musiken som hon framför som speciellt ”creddig” som hon själv uttrycker det.

”Åååh nej, du håller på med musikal, gud vad löjligt”, är reaktioner som hon ibland stöter på.

– I Sverige framstår jag som ocool som gillar Disneymusik och inte något konstigt indieband, säger hon.

Hon menar att det finns en väldigt stor publik, fyrtioplus, som uppskattar hennes musik. Därför tycker hon att det är väldigt tråkigt att fokus mest läggs på rockbrudar som fixar skandalrubriker och viker ut sig i dokusåpor.

Viktoria Tocca är inte bara en åsiktsstark person utan även en rastlös själ som pendlar mellan Sollentuna, New York och sommarhuset utanför Kilafors. Hon flyger över Atlanten närapå lika ofta som vi andra klipper gräsmattan.

– Jag har svårt för rutiner och gillar inte att vara på samma ställe för länge, det får jag ångest av. När jag har varit hemma för många veckor och mina dagar ser likadana ut så får jag panik, säger hon.

Nu erkänner hon däremot att tempot i livet börjar bli lite övermäktigt och att det är dags att trappa ner lite grann. Framgångarna i USA efter en tredje platsen på Billboardlistan 2014, med låten “We’re still young”, skapade inte direkt en speciellt stressfri tillvaro. Men vänskapen med Mercedes Ellington (barnbarn till Duke Ellington) gör livet i New York riktigt spännande och intressant.

Kontraster är någonting som Viktoria Tocca gillar - snart lämnar hon de stora scenerna i Tyskland, Asien och USA en kort stund för att göra en egen konsert på biografen i Kilafors, någonting som hon ser fram emot lite extra.

För hon och familjen trivs här uppe i tallskogarna med utsikten över Belsesjön och barnen älskar friheten som bara infinner sig på landsbygden.