Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikal om gängbråk vill göra skillnad

Hela veckan spelar ett gäng unga musikalen South Port story på teatern. 1 000 personer kommer att ha sett föreställningen.
Skådisar och publik tror att den enkla historien kan göra skillnad i vår stad.

Det handlar om ett invandrargäng och ett svennegäng som bråkar med varandra.

Skådespelarna är nya och gamla svenskar. En viktig del av projektidén är att sitta ner tillsammans och diskutera fördomar.

- Teater är ju inte bara att plugga in manus och gå upp på scen. Man ska växa också, och det har gruppen gjort, säger teaterpedagogen Anneli Östberg.

Gruppen består av ett dussin personer, mest tjejer. De säger att de är som en familj, och vill aldrig att den här spelveckan ska ta slut.

- Jag har alltid hatat svenskar. Nej jag bara skojar, säger Zeinab Al-Zibala och lägger armen om Marcus Lindqvist.

Han i sin tur erkänner att han har varit lite rädd för invandrare förut.

Mikael Engström satt i publiken och fällde en liten tår när han såg föreställningen. Trots att han är stora karln, 44 år.

- Man var tvungen. Det kändes så äkta, som att det kom från ungdomarna själva.

Mikael kände igen sig själv när han var ung. Då hade han svårt för invandrare, men nu när han känner många är det inte så. Han tror att musikalen kan göra skillnad i vår stad.

Det var Rotary som tog initiativ till projektet förra våren.