Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till Hudiksvall: Världspianist med känsla för Rachmaninov

/
  • – Jag ser verkligen fram emot att komma och spela med Gävle Symfoniorkester igen, säger Denis Kozhukhin som tar med familjen till Gävle och Hudiksvall.

Den ryske pianisten Denis Kozhukhin återkommer till Gävleborg och spelar Rachmaninovs andra pianokonsert med Gävle Symfoniorkester – i Gävle konserthus på torsdag och i Kulturhuset Glada Hudik på fredag.

Annons

Ingen som satt i salongen i Gävle Konserthus i december förra året kan glömma när den ryske pianisten Denis Kozhukhin spelade ett av pianolitteraturens allra svåraste verk, Rachmaninovs tredje pianokonsert.

Han spelade den så självklart inlevelsefullt och samtidigt med briljant lätthet att vi i publiken insåg att här var det en världspianist som gästade oss.

Han gjorde så starkt intryck att han fick en inbjudan på stående fot att komma tillbaka. Man hittade en lucka, både i Denis kalender och i orkesterns planering, så nu är han tillbaka. Den här gången spelar han den mest kända av Rachmaninovs pianokonserter, den andra. En riktig favorit bland pianokonserter.

Jag träffade honom i London förra veckan, där han gav en recital i anrika Wigmore Hall. Han berättade att han så såg fram emot att komma till Gävle Symfoniorkester igen att han den här gången tar med sin familj, hustrun som är violinist och sonen som precis har fyllt två år. Paret bor i Berlin.

I London spelade han ett mycket varierat program, från Händel till Bartók och Albéniz och gjorde stor succé även där.

Det är tack vare Jaime Martín, orkesterns chefdirigent, som Denis lockades till Gävle. De två möttes första gången när Denis bara var 15 år gammal och hade börjat studera i Madrid. Då spelade Jaime flöjt och Denis piano vid festivalen i Santander.

Ett år tidigare hade Denis lämnat sitt föräldrahem i Ryssland och har sedan dess bott på många ställen i Europa. För Sverige har han en speciell känsla.

– Som ryss uppskattar jag de stora skogarna som påminner mig om Ryssland och jag har många svenska vänner. De är rättframma, pålitliga och kreativa. På många sätt är Sverige en förebild, berättade han för mig förra gången vi träffades.

Naturen och familjen är hans främsta inspirationskälla liksom alla former av kultur.

Hans tankar om kulturens betydelse är tankeväckande. Han säger att utan kultur och utbildning blir människan tom och har inte längre möjlighet att göra medvetna val i sina liv och avgöra vad som är rätt eller fel. Den tomheten riskerar då att fyllas av tankar från politiker eller militärer och det är skrämmande.

Den här veckan får han fylla oss med kultur i form av musik.

Läs mer: Så blir den klassiska konserthösten i Hälsingland

Marina greppar Rachmaninov

Mats Olofsson spelar sin favoritkonsert i Bollnäs

Mer läsning

Annons