Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturgärning med internationell räckvidd

/
  • De medverkande sångarna tog publiken med sin sångglädje, charm och utstrålning.

Den femtonde konserten till Jussi Björlings ära i Voxna Kyrka var ett imponerande evenemang. Att Jussi Björling fortfarande är stor ute i världen vittnas det om på olika sätt – i år kom besökare från Wales.

Annons

Nytt för i år var en bussförbindelse från Bollnäs och en buffé på Voxnabruks Herrgård sörjde för att deltagarna träffades före Önskekonserten på måndagen, där man fick lyssna till inspelningar av Jussi.

De medverkande sångarna – Malin Hartelius, Karin Mobacke, Per-Håkan Precht och John-Erik Eleby – tog alla publiken med sin sångglädje. Malin Hartelius är en lysande stjärna, mer känd i den tysktalande världen där hon haft sin karriär i framför allt Zurich och Wien.

Karin Mobacke från Bollnäs är i början av sin karriär och bör, med sin ljuvliga sopran, ha goda framtidsutsikter. Tenoren Per-Håkan Precht framförde med största lätthet den erkänt svåra arian ur Turandot, Nessund orma.

På tisdagen presenterade sångaren Jan Hammarlund inspelningar av Hjördis Schymberg, som var den som sjöng mest av alla med Jussi Björling. Och precis som tidigare fick besökarna chansen att gå i Björlingars spår. I år var det Anna-Lena Carlsson som berättade om Voxnabruks historia och hur den är sammanvävd med släkten Björling.

För varje år utvecklas Jussifesten och man kan bara ana vilken arbetsinsats som ligger bakom. Det handlar om att finna och presentera värdiga arvtagare till Jussi och locka dem till en konsert långt bort i skogen. Det är inte bara ett stort intresse för musik och kärlek till vårt svenska musikfenomen Jussi Björling utan också generositet och kärlek till musikälskarna som fått främst Stefan Olmårs att lägga ner så mycket energi på detta program.

Christina Berg-Tylöskog

Mer läsning

Annons