Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzklubben får jämställdhetspris för att de jobbar utifrån ideologi – inte statistik

Vandringspriset har redan överlämnats vid jazzriksdagen – men när Bollnäs jazz club hade säsongspreminär valde föreningen bakom Impra guld att lyfta fram klubbens jämställhetsarbete på hemmaplan.

Annons

– Deras arbete syns i styrelsen, i publiken så väl som på scenen, säger Louise Nordgren från föreningen Impra.

Föreningen Impra har funnits i tio år och har nu delat ut priset fyra gånger till olika arrangörer som verkar för att göra jazzsverige jämnställt. Priset består av en vandringsstatyett och ett diplom som föreningen hoppas att de kan hänga upp i Kulturhuset, där de håller sina konserter.

– Den här jazzklubben jobbar med jämställdhet i alla led. För dem handlar det om en ideologi, snarare än om att jaga siffror, säger Louise Nordlund.

Läs också: En riktig jazzhöst i Hälsingland–här är hela listan

Föreningens genusarbete sträcker sig alltså bortom att räkna män och kvinnor på scenen – vilket är det enda som det förs statistik över när det kommer till jämställdhet.

Bollnäs jazz clubs styrelse uppvaktades av Louise Nordgren från Impra (tvåa från vänster) vid säsongspremiären på tisdagskvällen.

Läs mer: Guld till Bollnäs jazz club – har skapat jämställd jazzscen

Ett hundratal personer hade sökt sig till föreningens sänsongspremiär i Kulturhuset på tisdagskvällen med Iris Bergcrantz quintet. Men kvällen inleddes alltså med att styrelsen fick komma upp på scenen och motta blommor från Louise Nordlund. Hon passade också på att läsa upp motiveringen, som lyder:

"Bollnäs Jazz Club visar på ett tydligt engagemang både internt och externt, i att jobba med jämställdhetsfrågor och att göra skillnad. De jobbar målmedvetet och utan åthävor omsätter de frågor och svar i praktisk tillämpning och bidrar till utveckling för såväl musiker som lyssnare, och för såväl ung som gammal."

Bollnäs jazz club har länge försökt boka Anders Bergcrantz och hans trumpet till sina konserter. Nu kom han tillsammans med Iris Bergcrantz quintet.

Den vanligaste fördomen som Impra möter när de arbetar för en jämställd jazzscen är enligt Louise Nordlund att det skulle finnas en konflikt mellan kvalité och jämställdhet. Men den tanken finns alltså inte hos Bollnäs jazz club.

– Man får tänka till lite extra, kanske leta lite vid sidan om. Vi får förfrågningar från alla band som vill komma via mejl, men det gäller att inte ha så bråttom att bestämma sig, inte ta första bästa – utan tänka på att man vill ha balans, säger Bollnäs jazz clubs ordförande Ewa Olofsson Lindblom.

Läs också: När musiken skaver är den som bäst

Vandringspriset är en statyett av konstnären Hanna Hedman.

Och skulle de inte ha lyckats själva att hitta kvinnliga artister för att skapa en jämlik scen så har, så klart, Impra en lång lista med förslag på artister.

Att Impra enbart fokuserar på jazz och improvisationsmusik är enligt Lousie Nordlund en fördel snarare än en nackdel, trots att hela musikbranschen har problem med jämställdhet.

– Vi har flera syskonföreningar och genom att vara nischade kommer vi närmare bland annat arrangörer. Dessutom ser problemen lite olika ut hos olika genrer och de kan kräva olika lösningar.

Läs också: Jazzfestival i unik miljö: "Det känns nästan heligt"

Mer läsning