Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med i sommarens buskspel

/
  • Att buskspela eller jamma är ungefär som ett samtal. Prata på om du har något att berätta, eller lyssna, och se vad som händer.
  • GUF:s nya skiva.
  • Sök buskspel på Youtube och lyssna till musiken.

Vad är buskspel? Johannes Berndalen funderar kring samtal, jamsessions, norska efterfester och svenska spelmansstämmor.

Annons

Eftersom det här med att jamma eller spela spontant är ganska flummigt i sig kan vi tänka oss att jag förklarar det för någon som upplever det för första gången och tänker, wow, vad händer här?

På sommaren i Sverige finns flera bra ställen att börja jamma. Ett är att stå längst bak i en hög med spelmän på Delsbostämman och dra på lite lösa strängar på gitarren eller fiolen tills det låter bra. Det går också att sjunga toner eller spela dragspel. Eftersom många redan spelar låten behöver du inte hänga med i melodin, bara humma lite eller känna efter vad det är för tonart. Här gäller det att lyssna mycket samtidigt som man spelar.

Det är egentligen samma sak som att prata med folk i en grupp. Det här sättet att jamma skulle då bli att stå lite i ett hörn i ett rum och nicka och hålla med i samtalet.

Det går också att kliva rakt in i en hög med spelmän och dra i gång en låt. På Bingsjöstämman finns så många buskspel att det går att öva sig på tio stycken under en kväll. När man kliver rakt in kör man i gång en låt, och i Sverige är regeln att alla andra hänger på om de gillar låten. Här är det inte lyssna som är viktigt. Kanske mer att känna in när det passar att komma in med sin nya låt. Och det är viktigt att berätta den på ett intressant sätt. Som att komma in i ett rum och fylla alla med häpnad med en otrolig historia.

Det går också att jamma med dansare. På Korröfestivalen i Småland finns många som använder dans som ett instrument, och är redo att visa det när som helst, var som helst. Kör i gång en vals, en polska eller en schottis för några som ser ut som dansare. Kanske hänger de på. Kanske hänger musikerna på.

Buskspel behöver inte vara en stor hög med folk som spelar. På folkmusikfestivalen i Saltoluokta kan du sjunga en sång på efterfesten, har du känslor att förmedla kanske alla stannar upp och all uppmärksamhet riktas till sången. Precis som en talare med ett papper funkar en låt eller sång inte riktigt förrän man gör den till sin. Tänk på vad som känns inne i bröstet och förmedla det genom tonerna.

I Norge har buskspelen ofta bara en spelare åt gången. Här är det ofta ett instrument som åker runt bland deltagarna på efterfesten, och den som har mest feeling får genom en tyst överenskommelse instrumentet och kör på det under resten av kvällen.

Så för den som är ny och vill jamma är det bara att välja spelplats och låta det hända. Sommaren är inte slut än.

Mer läsning

Annons