Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik som gråter och skrattar

Musiktrion Tzeitel framträdde på Solhuset i Ljusdal på tisdagskvällen. Anne Brügge recenserar.

Klezmer är musik som gråter och skrattar. En stråke som i ena ögonblicket suckar och i andra gungar oss tröstande i valstakt. Ett dragspel som gör ett rum åt fiolen att röra sig i, följer med i löpningarna vid sidan om, men sen plötsligt säger emot:

– Är det verkligen så förfärligt? Se på livet, det går vidare.

En kontrabas driver rörelsen framåt, men drar sig ibland undan för att bara lyssna på berättelsen. För klezmer är berättelser. Instrumenten sjunger om livets skiftningar i allmänhet och om judar, romer och andra sydeuropeers utsatta liv i synnerhet.

Berättelserna kan vara komponerade i Rumänien eller på Balkan, men lika gärna i USA eller Polen. De kan vara skrivna i Göteborg, ursprung för trion Tzeitel, som gästade Solhuset i Ljusdal i tisdags.

Violinisten Anna Cochrane, dragspelaren Sara Fridholm och basisten Christopher Andersson Bång träffades på musikhögskolan i Göteborg, men numera bor Sara och Christopher i Torsåker mellan Gävle och Falun.

Men utan Hälsingland hade de inte varit någon klezmertrio, berättade Sara. Det fina dragspelet hittade hon i Järvsö, med hjälp av Henning Andersson i folkmusikgruppen Draupner. Kring detta dragspel byggdes Tzeitel.

Sen gick det fort. Under en resa i Polen träffade de ensemblen Kroke och föll för deras passionerade, lekfulla klezmermusik. Publiken på Solhuset i tisdags fick också höra några låtar ur Krokes repertoar.

För övrigt var det en charmig blandning av eget material och klassiker från Balkan eller New York, allt instrumentalt utom sången Min viloplats, som är en gripande kärlekssång till minnet av kvinnorna som omkom vid en brand i en syfabrik i USA. Sara Fridholm har översatt den till svenska, och sjöng med stöd enbart av kontrabasen, ett framförande som lyste av värme och skönhet.

Alla tre musikerna är imponerande skickliga i att förmedla känslor via sina instrument, tre starka scenpersonligheter med en frihet i mellansnacket som man sällan möter ens hos äldre artister.

Karriären har bara startat. I september kommer Tzeitels första CD, men lyckligtvis kan vi få höra gruppen igen i Hälsingland redan i juli. Under Musik vid Dellen framträder de tillsammans med poeter från Gävle.

Anne Brügge