Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik som ger mod

Vad som är viktigast i en låt varierar. Ibland är det bara en känsla, en höjning, en basgång, ett trumfill så snyggt att det går rysningar längs ryggraden, en spröd banjoslinga i bakgrunden.

Men ibland är texten det enda viktiga. Det gäller William Fitzsimmons, den lågmälde singer/songwritern med det gigantiska skägget. Hans melodier är förstås outsägligt vackra, men texterna är kärnan. Den 18 februari kommer hans nya album Lions. Den första singeln heter "Fortune" och är en vacker, finstämd historia, som enligt Fitzsimmons själv handlar om att "bestämma sig för att vada genom en flod av skit, i stället för att vända tillbaka". Och det är väl en fin definition av mod – att våga ta sig igenom en jobbig passage, utan att fega, eftersom något ännu bättre kan vänta där, på andra sidan.

Det kanadensiska bandet Born Ruffians släppte förra året sin hypade singel "Needle", som letade sig upp på några "best of 2013"-listor Låten är rent musikaliskt en lycklig och luftig pophistoria, där texten är tvetydig om att känna sig som en nål i en höstack. Vilse, borta: I belong to no one. Också en påminnelse om att man ibland måste hamna lite vilse, för att bli funnen. Av sig själv, eller någon annan. Men den här låten handlar egentligen inte så mycket om texten, som om det roliga anslaget, sången som liksom rör sig uppåt, i cirklar, uppbackad av studsiga trummor och gitarrer.

Hälsingebördige Oskar Humlebo, mer känd som Moto Boy, släppte sin senaste skiva 2010, men i slutet av mars är det dags igen. Då släpper han sin tredje fullängdare, Keep your darkness secret. Därifrån har första singeln "Someday" släppts. En svulstig, dramatisk låt, med stråkar, romantik och vemod, om att följa sitt hjärta. Släpiga trummor betonar Moto boys variationsrika röst, som går från bas till falsett.

Och så en liten bonus som inte alls är en låt – filmen Big Easy Express. Det handlar om tre band, nämligen Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show, och Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, som under våren 2011 tillsammans hoppade på ett tåg i Kalifornien, på väg mot Louisiana, med spelningar på sex stopp längs vägen. De jammar på tåget, alla är lyckliga, skäggiga och glada, kort sagt en riktig hipsterfilm att frossa i. Riktigt fin ny-hippie.