Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik för läkning

Mikael Strömbergs spellista "Musik & piller", för kroppsliga sensationer. Lyssna direkt på Spotify här.

Annons

Ryokij Ikeda: ”data.matrix” Matematisk skönhet. Bra för att få båda hjärnhalvorna på plats.

Brian Eno: ”Lizard Point” Det bästa av två världar; natur och kultur. Enos ambientmusik sänker ner mig i ett stilla ljudlandskap som inte saknar motstånd. Pulsen sjunker till 40 slag/min.

Igor Stravinskij: ”Le Sacre du Printemps” Världens bästa och första hårdrockslåt från 1913. Våldsamhet och skönhet i perfekt balans. Eftersom stycket byter taktarter 150 gånger funkar det som ett gym för all slags hjärnaktivitet och blodbanornas över- och undertryck.

Mogwai: ”White Noise” Det faller alltid ett uppfriskande regn i Mogwai’s postrock. Färgerna och det nedtonade tempot påverkar samspelet hjärtpuls och blodtryck.

Clara Schumann: ”3 Romances For Violin And Piano, Op.22 – 3” Bara lycka. Endorfinet rusar. Gul, röd, grön musik. Febernedsättande!?

Julia Holter: ”World” Hon sjunger i mellanrummen av varje ton. Det gör att eftertänksamheten ökar. Jag blir uppmärksam på minsta avvikelse.

Giya Kancheli: ”V & V” Det här är min absoluta favorit i kategorin gles musik. En slags bön för de bönhörande. Musiken ger en kolossal andhämtning. Efter en komposition av Kancheli känner jag mig helt utvilad.

Elegi: ”Varde” Norsk romantisk fjordnoise. Elegis musik fyller hela hjärnan och kroppen med ett behagligt bakgrundsbrus. Effektiv betablockerare.

Evelyn Glennie: ”Ice drive” Jag får kolsyra i benen och armarna när jag lyssnar till den döva (!) slagverkaren Glennies musik. Närheten till slagen och attacken försätter mig i en glädjechock som sprider sig ut i fingrarna och tårna. Det här borde Apoteket kunna sälja!

Åke Hodell: ”General Bussig” Hodells klassiska General Bussig ger ryggrad och kanske en ny kroppspulsåder. Kan Åke så kan jag. Jag har alltid uppskattat hans mod. Och nu inbillar jag mig att modet går i arv.