Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museum i Bryggeriet - en riktigt bra idé

/

God morgon Ljusdal! Bryggeriet kan bli nytt museum. Rubriken prydde Ljusdals-Postens förstasida i måndags.

Annons

Museum i gamla bryggerihuset? Jaha, rubriken susade förbi och så var det inte mer med det. Efter några slurkar kaffe och tandborstning läste jag resten av artikeln. Museum i Bryggeriet. Ja, visst. Huset är underbart och läget kanon.

Hela idén att flytta Ljusdals museum från bakgården där det ligger idag är genial. Ställer man dessutom hela frågan om en flytt i ett ekonomiskt perspektiv blir Maj-Britt Tönners motion till fullmäktige än mer genial.

I stället för att rusta det befintliga, ganska trista och trånga, museet för minst 5,6 miljoner kronor bör man verkligen överväga att flytta hela verksamheten till det gamla Bryggeriet. Fastighetsägarna, ställer sig inte helt avvisande till förslaget men antyder att det finns andra spekulanter på lokalerna i Ljusdals pampigaste hus. Fru S varken kan eller vill föregå den parlamentariska processen men även i hennes uttalanden kan man skönja ett visst intresse för den något oväntade motionen.

Det uppfriskande i hela förslaget är just det oväntade och lite udda tänket. Helt plötsligt känns det som om Ljusdals Museum kan bli en offentlig spelare att räkna med.

Huset i sig är lockande för ett besök och läget gör att ett framtida museum har mycket bra möjligheter att marknadsföra sig för en bred publik. Fortsätter man spinna på tanken fylls snabbt hela huset med spännande kulturaktiviteter som skulle uppskattas av såväl oss kommunbor som besökare. Lite förenklat skulle man kunna säga att om man vill ha fart och fläkt, debatt och engagemang kring Ljusdals Museum bör den politiska kvarnen sättas på högsta fart.

Undersök på allvar möjligheterna att låta Bryggeriet bli ett offentligt hus och fyll det med kultur och historia. Ljusdal förtjänar ett bra museum och det stora intresset som finns i hela bygden att bevara och visa upp vårt arv kommer att få en extra knuff framåt om museet hamnar i Bryggeriet, en byggnad som i sig platsar på ett museum. Kanske skulle en liten permanent bryggeriutställning bli det som gör museet unikt och omtalat, vi har en lång och diger bryggeritradition i bygden.

Pengar! Ja, det kommer förmodligen att kosta en del slantar. Men även i gristider måste vi våga tänka framåt och positivt. Ett samhälle mår bra av att vårda sitt arv på ett värdigt och attraktivt sätt, det får kosta en slant då och då. Här kanske företagssponsring är ett realistiskt och inte alltför kontroversiellt alternativ till den hundraprocentiga offentliga finansieringen. Fru S och Herr C; titta seriöst på förslaget och gör det snabbt!

Pengar, pengar är det som präglar hela den offentliga debatten nu och har så gjort i ett 30-tal år och kommer så att göra i minst 30 år till. Vi har egentligen inga pengar till någonting allas, om man ska vara krass. Ändå har vi pengar och det händer saker som inte enbart är av måstekaraktär.

En sådan är Bryggeriet och upprustningen av Älvvallen är en annan. Vi behöver den här typen av investeringar fast det är svårt att få ihop det i vård, omsorg och skola.

Stimulans i vardagslivet är en viktig faktor – inte minst för oss som bor i glesbygd.

Mikael Sagström

Journalist, företagare, Järvsö

Mer läsning

Annons