Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet till Bryggeriet om två år

Ljusdals kommun har upprättat en detaljplan som ska ge Kontorsvaruhuset möjlighet att bygga nytt vid Bryggeriet i Ljusdal. Det innebär att Ljusdalsbygdens museum kan flytta in i huvudbyggnaden när det är klart.

– Som vi ser det kan vi flytta in tidigast våren 2013. Och vi har ingen brådska bara vi vet att planerna för flytten till Bryggeriet håller, säger Owe Norberg, chef för museet.

Kontorsvaruhuset huserar nu i den utbyggda delen av bryggerifastigheten. Meningen med den nya detaljplanen är att upphäva det byggförbud norrut som finns och att det därmed går att bygga ut ännu mera. Detta för att affärsrörelsen ska få plats i den nya delen och därmed ge Ljusdalsbygdens museum möjlighet att hyra både huvudbyggnad och nuvarande affärslokaler.

Det kanske låter konstigt när Owe Norberg konstaterar att det blir billigare att ta en 200 000-300 000 kronor högre årshyra i Bryggeriet än att vara kvar i nuvarande museilokaler nära Församlingsgården.

– Ska vi vara kvar måste huset rustas för 5,5 miljoner kronor eftersom det behövs nytt tak, tilläggsisolering och handikappanpassning. Och det påverkar hyran så att vi i det läget får en högre kostnad än i Bryggeriet utan att få nya lokalytor, säger Owe Norberg.

I Bryggeriet räknar Owe Norberg med att museet får en ökning av ytan med åtminstone 400 kvadratmeter.