Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muséet tar strid för Frälsishuset

Länsmuseet ger inte upp kampen mot rivningen av Frälsishuset.

Hudiksvallsbostäder, som äger fastigheten, vill riva Frälsningsarméns gamla hus för att bygga ett flerbostadshus på samma plats. Det kräver en ny detaljplan och ett planförslag har översänts för samråd. Länsmuseet har tidigare protesterat mot rivningen, men trots det beslöt kommunen tidigare i år att bevilja rivningslov. När länsmuseet nu yttrar sig över förslaget påpekar de återigen att de tycker att huset bör bevaras.

– Vi står fast vid det vi tyckt tidigare. Så länge huset står kvar finns det alltid möjlighet att bevara det, vi tycker det är väldigt tråkigt att man vill riva ett sådant hus. Det vore önskvärt att kommunen inser de här värdena, säger antikvarie Daniel Olsson.

Byggnaden ligger inom riksintresseområde där "stort antikvariskt hänsynstagande är motiverat till den väl sammanhållna miljön eller enstaka byggnader", skriver länsmuseet i yttrandet. Men på plan- och bygglovskontoret håller man inte med. Jonas Olsson, planingenjör, menar att det inte finns något förbud mot en rivning och att det inte går att bevara alla gamla byggnader.

– Då skulle det inte gå att utveckla en stad. Det är klart att man kan tycka att det är synd, men det är också viktigt med små bostäder, säger han och tillägger att det i princip är omöjligt att bygga om Frälsishuset till flerbostadshus.