Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munter musik på durspelstämma

Tjugo gånger har Dellendraget bjudit in till durspelstämma, sedan starten på Dellenborg 1994.

Helgens fest hölls nu på Stadt, en durstämd musikstafett med hundratals deltagare. Ingvar Swing från Gåsbacka har varit med från början, då den första stämman hölls på dåvarande Dellenborg, numera Svanbacken i Delsbo.

– Där höll vi till i tre år. Sen blev det konkurs där, och vi flyttade till Hammering i Hudiksvall, berättade Ingvar Swing.

Redan då hade durspelstämman börjat locka många deltagare, och när Hammering bokades lovade man att fylla hela hotellet. Så blev det också, och musik var det hela tiden, från incheckning till utcheckning.

– Vi brukar vara mellan 150 och 175 deltagare, från hela Sverige och från Norge också. Vi har några få ungdomar som spelar, men i Norge är det många fler unga durspelare. Där har de undervisning i skolorna, och det kan ju förklara en del, sade Ingvar Swing.

Helgens program inleddes på lördag eftermiddag, med gruppspel från scenen. Därefter spelade varje grupp två låtar, och gav plats åt nästa. Dans på lördag kväll, och avslutning på söndag.

– Då spelar vi ut oss, konstaterade Ingvar Swing.

Durspelets tjusning ligger i den glada tonen, förklarar han. Instrumentet är mindre än ett vanligt dragspel, och speltekniken skiljer sig åt.

Dellendraget stänger för övrigt inte för andra instrument. Det finns plats för alla som vill vara med. Det spelas demokratiskt och glatt, bara under den första avdelningen på lördagen spelades gitarr, ukulele, fiol, nyckelharpa och klarinett. Förutom durspelen.

– Det är bara bra att ha ackompanjemang, påpekade Ingvar Swing.