Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muller spelar sina sista kort

Plan B gick åt skogen. Tingsrätten i Vänersborg avslog Saabs ansökan om rekonstruktion.
Ansökan från Victor Muller & Co var helt enkelt inte tillräckligt övertygande för att de tre beslutande lagmännen skulle tro på att syftet med den föreslagna företagsrekonstruktionen kan uppnås.

En besviken men stridslysten – och till synes förvånad – Muller deklarerade strax efter beslutet offentliggjorts att han nu avsåg att med full kraft sjösätta plan C – att överklaga domen till hovrätten.

Stridslystenheten till trots så ser det minst sagt väldigt mörkt ut för Victor Muller. När som helst kan Saab komma att försättas i konkurs. Antingen av de anställda – till följd av utebliven lön – eller av någon av det flertal leverantörer som inte har fått betalt av bolaget.

Möjligheterna för fordringsägarna att få något betalt ter sig emellertid som väldigt små. Kassan är i princip helt tom. De värden som finns kvar i bolaget är redan bundna som säkerheter för de lån hos Europeiska investeringsbanken som staten gått i borgen för.

Det här skulle kunna få de redan hårt prövade leverantörerna att åtminstone avvakta en liten stund till, för att se om Victor Muller kan trolla med knäna ännu en gång. För så länge som Saab lever vidare finns det en liten chans till att de skulle kunna få betalt. Går Saab omkull blir de sannolikt helt lottlösa.

För de anställda är det lite annorlunda. Hade ansökan om rekonstruktion beviljats hade den statliga lönegarantin trätt in, och staten hade därmed betalat ut lönen åt dem. Utan rekonstruktion krävs det att Saab försätts i konkurs för att den statliga lönegarantin ska träda in.

Å andra sidan. Blir det konkurs så blir de anställda också av med sina jobb.

Men vad är ett jobb värt om man inte får någon lön?

Hur stor är sannolikheten att Muller kommer att lyckas få Saab på fötter?

Allt hopp sätts nu till att hovrätten ska ändra på tingsrättens beslut och bevilja Saabs ansökan om företagsrekonstruktion. Men även om domstolen ska agera skyndsamt kommer det att dröja några dagar. Under tiden kommer kronofogden att fortsätta med utmätningen av skulder och de anställda kan knappast vänta särskilt länge innan de agerar.

Dessutom är det föga sannolikt att hovrätten skulle komma fram till något annat beslut än tingsrätten.

Om de ens beviljar prövningstillstånd.

För varför skulle Victor Muller under dessa svåra förhållanden som Saab nu befinner sig i – en situation som förvisso lindras något i samband med en rekonstruktion – när han inte har klarat av det under det senaste året?

När man studerar Victor Mullers historia som affärsman är den här utvecklingen egentligen ganska så väntad. Det som möjligen är förvånande är att Muller och Spyker över huvud taget fick köpa Saab.

Men tittar vi på alternativet så hade det varit en avveckling av Saab. Beslutet om avveckling var egentligen redan fattat då den svenska regeringen genom statssekreterare Jöran Hägglund lyckades övertyga GM om att ompröva sitt beslut.

Med Spykers köp fick Saab en andra chans. En andra chans som nu ser ut att sluta med konkurs.

Det behöver inte betyda att Saabs saga är all. Åtminstone delar av bolaget kan mycket väl komma att leva vidare.

Det är i så fall bättre än den avveckling som GM ville genomföra.