Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muammar Gaddafis tid till ända

Muammar Gaddafis tid som diktator för Libyen har nått sitt slut. Efter sex månaders kamp lyckades rebellerna i helgen trycka tillbaka Gaddafis styrkor i Tripoli, och har nu kontroll över större delen av huvudstaden.

Annons

Att Gaddafi skulle kunna vända utvecklingen och återta kontrollen är fullständigt uteslutet. Därför handlar det nu snarare om när man lyckas gripa Gaddafi – förhoppningsvis levande – och när diktatorns förtrogna i övriga delar av landet väljer att lägga ner sina vapen.

I skrivande stund verkar det dock som om ingen riktigt vet var Gaddafi befinner sig, och han har inte synts till under de senaste oroligheterna. Förhoppningsvis går han snart sina söners öde till mötes och grips för att ställas inför rätta för allt det som han under sina 42 år som diktator har gjort sig skyldig till.

Det är lätt att förstå den glädje som människor uttrycker på gatorna i Tripoli över att de i praktiken har befriats från diktatorns välde. Det är utan tvekan härliga scener som kablas ut.

Samtidigt måste man ändå komma ihåg att vägen till demokrati och frihet är lång och osäker. Risken för bakslag är påtaglig, det har historien visat alltför många gånger förut.

Faran för att ett inbördes krig ska bryta ut ska inte överdrivas, men för den delens skull ej heller förringas. Det är många olika klaner och grupperingar som ska försöka komma överens. Och det kommer inte att bli lätt.

Uttalanden från rebellernas övergångsråd tyder dock på att man är medveten om problematiken, och det ger åtminstone lite hopp inför framtiden.

Risken för bakslag är påtaglig, det har historien visat alltför många gånger förut.

Mer läsning

Annons