Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muammar Gaddafi är död

Muammar Gaddafi har avlidit av skadorna som uppkom när han greps "nära" Sirte, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters.

En NTC-företrädare sade till Reuters att Gaddafi skadades och greps "nära" Sirte när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.
Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Gaddafis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.
Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar att gripandet av Muammar Gaddafi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot.
Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.
Enligt libysk tv har Gaddafis son Mutassim gripits, liksom talesmannen Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi.
På den forna statstelevisionens webbplats, som fortfarande är lojal med Gaddafi, kallades dock alla uppgifter "grundlösa".
Gaddafi är "vid god hälsa", hävdades det enligt AFP.
Abdulhakim Belhadj, ordförande i de forna rebellernas militära råd i Tripoli, bekräftar att Gaddafi är död, enligt tv-kanalen al-Jazira.
På ett grynigt fotografi, taget med mobiltelefonkamera, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till syns en blodig man, klart lik Gaddafi.
För Reuters uppger en NTC-företrädare att Gaddafis kropp håller på att föras till "hemlig ort, av säkerhetsskäl".
BBC hänvisar i sin tur till uppgifter från libysk tv om att Gaddafis kvarlevor är på väg till Misrata.