Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP:s valberedning ger besked

Miljöpartiets valberedning är färdig med sitt förslag till språkrör och ger besked vid en pressträff i klockan 13 i dag.
Enligt obekräftade uppgifter till Dagens Industri har Åsa Romson uppmanats att hoppa av självmant.

Ombuden på Miljöpartiets kongress, som inleds i Karlstad på fredag, får därmed fyra dagar på sig att fundera över om valberedningens förslag ska stödjas. I pressmeddelandet från partiet sägs inget om huruvida nuvarande språkrör eller eventuella nya kandidater till posterna ska medverka. Det enda som säga är att valberedningens sammankallande och vice sammankallande Joakim Larsson och Katrin Wissing ska presentera sitt förslag.

Nu kommer uppgifter om att Romson har uppmanats att självmant lämna uppdraget som språkrör för Miljöpartiet, skriver Dagens industri som hänvisar till flera källor. En källa ska enligt tidningen beskriva hur uppmaningen – som flera tongivande miljöpartister står bakom – framförts direkt till Romson. Enligt en annan källa ska uppmaningen komma direkt från valberedningen.

Det är nu två veckor sedan språkrören, utbildningsminister Gustav Fridolin och klimat- och miljöministern, vice statsminister Åsa Romson, meddelade att de bett valberedningen öppna för en ny vända med nomineringar till språkrörsposterna. Valberedningen hade då, sedan länge, föreslagit båda för omval.

Romson och Fridolin sade att de ställer sina platser till förfogande men gjorde också klart att de gärna fortsätter, trots det låga förtroendet för dem efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, krishantering som fått underkänt, kritik för toppstyrning och en rad tunga politiska bakslag i regeringen.

Ingen mer, förutom de två språkrören, har hittills stigit fram och sagt sig vara beredd att utmana Fridolin eller Romson. Biståndsminister Isabella Lövin nämns som en möjlig utmanare till Romson, men har hittills sagt att det inte är aktuellt just nu.