Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP-ilska mot kommunens polisanmälan: "De är skyldiga oss en ursäkt"

Artikel 8 av 12
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

Ingalill Fahlström (MP) känner sig utpekad av kommunen i samband med den senaste tidens händelser kring politikerersättningar och Örjan Fridner (S) Hon menar att hon dras i smutsen för att kommunen vill dölja sina egna brister. – De är skyldiga oss alla en ursäkt, säger hon.

På måndagen gick tidsfristen ut för de elva politiker som den 3 maj inte hade lämnat in sina inkomstuppgifter till kommunen. En som var ute i sista stund var Ingalill Fahlström som på måndagen uppgav att hon skulle lämna in sin inkomstuppgift för 2015 till kommunen.

Läs mer: Kommunen öppnar för att utreda fler – så här säger de berörda

Hon förekom i polisanmälningen av Örjan Fridner (S), som en av de elva politiker som kommunen öppnade för att utreda i framtiden.

Hon är inte misstänkt för något brott, men anser sig ändå blivit dragen i smutsen efter den senaste tidens misstankar och anklagelser som riktats mot S-politikern. Något som i förlängningen spiller över på andra politiker.

– Jag är heligt förbannad, det är smutskastning utan dess like. Jag är inte anmäld, men vi politiker som förekommer i anmälan anklagas indirekt. Personalchefen säger att det pågått systematiskt och att kommunalrådet Lars Molin (M) har mage att säga att det är omoraliskt. Det är är fruktansvärt gjort, säger Ingalill Fahlström som tycker Örjan Fridner blivit blivit orättvist behandlad.

– Det är deras egna brister de försöker släta över. Kommunen är skyldig oss alla en ursäkt tycker jag.

Läs mer: Ångerfull Fridner tycker anmälan "luktar politik"

Läs mer: S-politiker tar timeout efter polisanmälan: "Det värsta som har hänt"

Hon skulle hellre rikta strålkastarljuset mot kommunen, som hon anser bär en stor del av skulden. Det är svårt för företagare att vara fritidspolitiker, anser miljöpartisten, som menar systemet för politikerersättningar och inkomstuppgifter inte har fungerat på flera år. Dåliga rutiner har inneburit att politiker inte har ombetts lämna in inkomstuppgifter på flera år och uppföljningarna har varit bristfälliga. När ett sådant systemfel upptäcks borde borde energin läggas på att laga systemet, istället för att anklaga enskilda politiker, tycker Ingalill Fahlström.

– Varför kan man inte sköta saker ordentligare, mer civiliserat och ordningsamt och dessutom att se att blir rätt. Att gå ut i radion, prata om moraliskt förfall, känns… jag vet inte vad jag ska säga, det är bara pinsamt när jag ser hur det har skötts.

Läs mer: Socialdemokraterna vill pröva polisanmälan i förvaltningsrätten – och överväger en anmälan till JO

Systemet, menar hon, är anpassat för kommunanställda som bara kan kryssa i en ruta när de varit på ett politiskt möte och så kan det regleras med arbetsgivaren. För egna företagare är det svårare eftersom det inte är lätt att veta hur mycket man kommer tjäna på ett år. Att då ha ett otydligt kontrollsystem från kommunens sida, gör det inte lättare för politikerna att veta hur de ska agera, anser hon.

För egen del har Ingalill Fahlström inte avkrävts en inkomstuppgift sedan slutet på 2011. Då uppgav hon 276 000 kronor som beräknad årinkomst för sitt nystartade företag. Då hade hon rätt till ersättning på 1 062 kronor för en förlorad arbetsdag. Den beräknade inkomsten visade sig vara i underkant, hon tjänade mer redan 2012 och det har hon gjort det ända sedan dess.

2015, det sista året hon satt med på några politiska sammanträden var hennes årsinkomst närmare 200 000 kronor högre än 2011. Men detta är inte känt hos kommunen, för ingen har bett henne lämna in några uppgifter, och själv ville hon inte ange att hon tjänar mer pengar för att det "skulle vara girigt".

Om Ingalill Fahlström skulle bli ersatt enligt den lön hon egentligen har haft skulle hon få nästan 15 000 kronor extra i ersättning. De pengarna är hon inte intresserad av, men hon tycker att det hade varit klädsamt om kommunen varit lika mangranna när det handlade om politiker som fått för lite ersättning, när man nu går åt de som tagit ut för mycket.

Har du funderat på att polisanmäla kommunen för de pengar du anser att de är skyldig dig?

– Det skulle vara roligt, men det vore att falla till samma låga nivå som dem. Det vill jag inte göra.

– Jag kommer inte kräva tillbaka några pengar nu när de gör efterkontroll. Men som sagt, jag vill gärna efterskänka mitt överskott till någon som orkar vara politiker fortfarande, säger hon.

Läs mer: Kommunalrådet tycker det är bra att en polisanmälan gjorts

Kommunens personalchef Maria Carlgren hälsar i ett mejl att ingen av de elva politikerna är misstänkta för något brott. Hon skriver vidare att rutinerna för politikerersättningar ska ses över.

Läs mer: Personalchefen om polisanmälan: "Det har pågått systematiskt"

Men hon lämnar en rad frågor obesvarade, med hänvisning till den polisutredning som pågår. Det här var några av frågorna vi ville ha svar på:

Varför vill kommunen ha inkomstuppgifter innan deklarationen är gjord, är det inte bättre att vänta tills dess att de kan lämna in korrekta uppgifter?

Varför har man inte frågat efter inkomstuppgifter sedan 2011?

Borde inte kommunen ha agerat tidigare för att eventuellt ersätta politiker som fått ut för lite ersättning?

Kommer kommunen ersätta politiker som fått ut för låg ersättning retroaktivt?

På måndagseftermiddagen klockan 16 hade kommunen fått in inkomstsuppgifter, eller förklaringar till varför sådana inte kunde lämnas under dagen, från alla utom Benny Bergström (SD) som tidigare uppgett att han lämnat politiken.