Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP borde diskutera hur grön säkerhetspolitik ska se ut

Under helgen håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. En av de motioner som kommer att behandlas heter Fredspolitik som prioriterat område, skriver Fredrik Leijerstam som hellre vill att partiet fokuserar på en grön säkerhetspolitik.

Motionärerna vill att MP ska verka för att inrätta ett fredsdepartement, alternativt att en fredsminister utses inom existerande departement i Regeringskansliet.

Motionen har fått stor uppmärksamhet i media. Motionärerna anser sig stå upp för MP:s långa fredstradition. Belackarna anser att detta är ytterligare ett bevis på MP:s världsfrånvända syn på säkerhetspolitik i allmänhet och på det militära försvaret roll i synnerhet.

Partistyrelsen har yrkat avslag på yrkandena om att inrätta ett fredsdepartement och om att utse en fredsminister, bland annat med hänsyn till att MP sitter i regering tillsammans med Socialdemokraterna. Med dem förhandlade vi om departementsindelning hösten 2014. Jag anser att partistyrelsens förslag till beslut är mycket klokt.

Miljöpartiet har i regering med Socialdemokraterna ansvar för att styra vårt land. Sveriges territoriella försvar är en viktig del av det ansvaret, ett ansvar som har fått stryka på foten under flera decenniers tid. Det är inte bara den nuvarande eller förra regeringens ansvar att det har blivit så. Försvarsbeslut efter försvarsbeslut har underfinansierats, då detta politikområde har prioriterats ner i budgetförhandlingar. 

De senaste åren har Rysslands provokationer och expansionism på det säkerhetspolitiska området tydligt visat att vi behöver avsätta betydligt större resurser för att Försvaret ska kunna fullgöra sina viktiga uppgifter att skydda vårt land och att försvara Sveriges frihet. I praktiken har vi nedrustat vårt militära försvar. Det lämnar ett vakuum kring Östersjön, och vakuum tenderar att fyllas med något. Idag är detta något Ryssland, som utnyttjar Sveriges militära frånvaro till upprepade provokationer. 

MP borde diskutera – i stället för denna motion – hur en hållbar grön säkerhetspolitik ska se ut. Vilka resurser behöver vi avsätta för att Försvaret ska kunna genomföra sina uppgifter? Hur fogar vi ihop det nödvändiga militära försvaret med en civil beredskap för att hantera hot som skogsbränder, översvämningar och andra katastrofer? Händelser som hänger samman med att vår planet blir allt varmare. 

MP har ett viktigt perspektiv att bidra med här. Ett perspektiv som förlöjligas och försvinner när vi i stället ägnar tid åt att diskutera institutioner som finner sin närmaste parallell i George Orwells dystopiska 1984. Jag hoppas att kongressen går på partistyrelsens linje, och avslår motionen. 

En hållbar och klok grön säkerhetspolitik ser i stället till att Försvaret får resurser som motsvarar myndighetens uppdrag. Jag förordar att 2 procent av Sveriges BNP avsätts till det militära försvaret. 

Fredrik Leijerstam

medlem i MP Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel