Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Movikens masugn fylls med glaskonst

Den stora samlingsutställningen Moviken Art gör ett uppehåll i sommar. I stället kommer den 29-åriga skånska glaskonstnären Elna Melusine Jolom att ställa ut glas i olika former i masugnen.

Annons

- Vi gör ett uppehåll eftersom det pågår en förstudie om Hudiksvalls industrihistoria där Moviken ingår tillsammans med Strömbacka och Iggesund, säger kulturchef Barbro Sjöblom.

Kommunen har därför inlett ett samarbete med Hudiksvalls konstgille som bokat in Elna Melusine Jolom.

Glasintresserade i Hälsingland kanske känner igen namnet. Elna Jolom ställde ut glas i graalteknik på Daagarssongården i Lenninge utanför Bollnäs för drygt fyra år sedan. En utställning som fick stor uppmärksamhet.

- Vi ville gärna ha en utställning med en glaskonstnär efter Slas och Erland Cullberg. Konstgillet tog kontakt med Elna Jolom redan för ett par år sedan och hon var positiv direkt. I måndags var hon här och vi pulsade i snön till den råkalla masugnen för att hon skulle få se miljön, berättar Marita Gerger i Hudiksvalls konstgille.

Elna Jolom, med mellannamnet Melusine, kommer från Gärsnäs i Skåne och har arbetat med glas sedan hon var 15 år. Hon prövar också andra material, som emalj och smide som hon kombinerar med glaset. Sommarens utställning i Movikens masugn invigs den 14 juni och pågår fram till den 16 augusti.