Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötte fransk skolvardag

En av de främsta målsättningarna med projektet är att eleverna får möta den franska skolan och den franska vardagen.

Annons

Under en veckolång resa besökte 21 elever och tre lärare från Voxnadalens gymnasium i Edsbyn Frankrike.

Gruppen besökte först sin partnerskola i Romans i södra Frankrike. Skolan, Lycée Albert Triboulet, och Voxnadalens gymnasium har ett samarbete sedan 1998 och många svenska och franska elever har besökt varandras skolor och hem genom årens lopp.

Under de fem dagarna bodde eleverna från Hälsingland hos värdfamiljer. Eleverna följde med på lektioner i den franska gymnasieskolan. Skoldagen inleddes med en presentation av den franska skolan som både liknar och skiljer sig från den svenska. Eleverna läser ungefär samma ämnen, men de franska eleverna har en avgörande studentexamen innan de kan avsluta sina gymnasiestudier.

Lycée Albert Triboulet är en stor skola med ungefär 1000 elever.

Eleverna talade både franska och engelska med varandra. De franska eleverna läser extra engelska inom ramen av en speciell profil på skolan, men hemma hos familjerna fanns det ofta föräldrar som inte pratade annan än franska.

Trots eventuella språksvårigheter trivdes eleverna mycket bra hos sina värdfamiljer och en förhoppning är att de har knutit kontakter för framtiden.

Även lärarna bodde hos franska kollegor och följde dem på deras lektioner i olika ämnen. Det finns många intressanta frågor att diskutera och jämföra när det gäller läraryrket i de båda länderna.

En av skoldagarna var alla elever och lärare i projektet på en bussutflykt till de närliggande Vercors-bergen och besökte bland annat de enorma droppstensgrottorna i Choranche. Man besökte också Paris under två intensiva dagar.

Årets resa var ett svarsbesök för i december var en stor grupp franska elever och lärare gäster i Ovanåkers kommun.