Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mottagande av ensamkommande flyktingbarn kan öka rejält i Ljusdal: "Ganska stort antal"

I år skulle Ljusdals kommun ta emot elva ensamkommande flyktingbarn – nästa år kan antalet barn komma att ökas till 96, enligt uppgifter från Ljusdals kommun.

Några detaljer är inte fastställda mellan Ljusdals kommun och Migrationsverket, något avtal har heller inte tecknats, men i ett pressmeddelande klargör kommunen att man redan nu måste börja planera inför att man kan komma att behöva ta emot betydligt fler ensamkommande barn än tidigare.

– Det här kommer inte som någon överraskning. Vi har varit medvetna om att det här genom Kenneth Forssell som varit tydlig med att det med all sannolikhet skulle komma en förfrågan om att öka antalet ensamkommande flyktingbarn och då med ett ganska stort antal, säger Lars Molin (M), kommunalråd i Ljusdals kommun.

Enligt honom går kommunen nu igenom de asylboenden som redan finns i kommunen och tittar även på andra alternativ som kan tänkas finnas i kommunen.

– Vi följer detta från dag till dag, men vi har ännu inte fattat något politiskt beslut om hur vi ska gå vidare med detta ärende. Det kommer vi att göra när vi har pratat med de olika politiska partierna, säger Lars Molin.

Enligt kommunalrådet finns det flera problem att lösa, och han menar att det är viktigt för kommunen att titta på helheten och ta ett större grepp när det kommer till flyktingfrågan.

– Redan i dag saknas personal inom skola, inom omsorgen och kommer det ett stort antal ensamkommande flyktingbarn så måste vi kraftigt öka antalet gode män. Men vi följer detta och vi ska göra vad kommunen förmår i den här frågan, säger Lars Molin.