Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motsättningarna sopades under mattan

/

Mona Sahlin och den socialdemokratiska partistyrelsen fick den kongress som de ville ha.

Annons

Lugn och stilla, utan några större idépolitiska strider. Trots att spänningarna i det socialdemokratiska partiet inte är mindre nu än tidigare.

Men motsättningarna tonades ned eller sopades under mattan.

Orsakerna till detta är huvudsakligen två.

För det första är det valår nästa år och inför det stundande valet gäller det att samla ihop styrkorna. I synnerhet som den som leder styrkorna har ett svagt förtroendekapital, både i och utanför partiet.

Det leder över till den andra orsaken till den lugna och utåt sett samstämmiga kongressen.

Mona Sahlin behövde en kongress som inte ifrågasatte ledarskapet, utan om möjligt fick henne att gå stärkt ur kongressen. Och det fick hon.

Kongressen gick Mona Sahlins och partistyrelsens väg i de avgörande frågorna och gav ett öppet mandat inför de stundande förhandlingarna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Inte ens när det gäller den för socialdemokratin känsliga frågan om vinst i skola, vård och omsorg hettade det till. Trots att många, till och med ledande socialdemokrater, före kongressen i kraftiga ordalag krävt förbud för företag som driver friskolor eller vårdverksamhet att ta ut vinst ur verksamheten.

Men partiet enades om tämligen luddiga formuleringar om att gemensamma resurser ska gå till välfärd och inte till vinstuttag och att kvalitetskraven ska vara avgörande. Men något formellt beslut att ta ut vinst blev det inte.

Att ställa krav på hög kvalitet är självklart, men det görs redan både i formell mening och i praktiken. När det exempelvis gäller skolområdet kan väl knappast någon förneka att friskolereformen ställt kvaliteten inom skolan i centrum och blivit en sporre också för de offentligt drivna skolorna.

Dessutom ställer Skolverket redan krav på alla som bedriver skolverksamhet i det här landet, något som sedan skolinspektionen följer upp och kontrollerar.

Och i en öppen konkurrensutsatt marknad slås de företag ut som inte håller hög kvalitet. Vem vill anlita en dålig skola eller vårdgivare?

Också andra frågor löstes genom rätt öppna skrivningar. Förmögenhetsskatten ska visserligen införas, men de tre första stegen i den borgerliga alliansens jobbskatteavdrag ska godkännas. Inte för att Socialdemokraterna nödvändigtvis vill det, utan snarare av taktiska skäl.

Man har insett att det knappast går att vinna ett kommande val med att ge normalinkomsttagare en skattehöjning på mer än ett tusen kronor i månaden.

Men partiet är inte pålitligt när det gäller skatterna, i synnerhet som man ska göra upp med skattehöjarpartiet nummer ett Vänsterpartiet.

"Generella skattesänkningar är ett slöseri med gemensamma medel", sade sossarnas finansministerkandidat Thomas Östros.

Det avslöjar partiets syn på att våra inkomster egentligen tillhör staten, och sedan tillåter statsmakten oss i sin ynnest att behålla en större eller mindre del av inkomsten.

Kongressen kallades för jobbkongressen men några nyskapande idéer presenterades inte. Det handlade mer om att öka lönsamheten att inte jobba än att göra det mer lönande att jobba.

Man beslöt till och med att avskaffa rätten att göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster där det finns många kvinnliga företagare. Däremot ska rätten att dra av för de typiskt manliga jobben finnas kvar.

Även om det inte blev någon kraftig vänstersväng på kongressen, väntar många återställare om S vinner nästa val, i synnerhet som partiet ska göra upp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

 

Mer läsning

Annons