Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorbana kan flyttas till Föne

Bränta är hetast när kommunen söker ny plats för omlastning av skogsråvaror från lastbil till järnväg.
Men då måste motorstadion Kåtmyra i närheten flyttas till den nedlagda flygbasen på Fönemoarna utanför Färila.

Kommunstyrelsen fick på torsdagen aktuell information om flytten av virkesterminalen och utvecklingen av det gamla sågverksområdet på Östernäs.

När en förstudie om ny terminal presenterades låg Tegeltjär närmast till hands eftersom det såg betydligt billigare ut än Bräntaalternativet tack vare betydligt mindre järnvägsdragning från det gamla Edespåret.

Men efter träffar med skogsnäring och åkare ser Bränta ändå ut hetast ut.

– Men då krävs en flytt av motorbanan och vi för diskussioner med Ljusdals Motorsällskap om detta, säger kommunens utvecklare K-G Wikander.

Örjan Johansson, sekreterare för Ljusdals Motorsällskap, bekräftar att parterna ska mötas inom kort efter klubbens årsmöte.

– Färilabasen kan vara bra. Men vi har lagt ner mycket stora belopp på Kåtmyra som vi måste få kompensation för, säger Örjan Johansson.

Ljusdals Motorsällskap har tillgång till marken på Kåtmyra till 2017 och har därför viss fördel i förhandlingarna om kommunen vill åt marken 2012.