Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo blir elektrisk

/
  • Volvo V70 PHEV klarar upp till 50 km på enbart el. När battteriet är urladdat startar dieselmotorn.
  • Att köra elektriskt är odramatiskt och komfortabelt.
  • Volvo C30 BEV har en räckvidd om max 15 mil. Med dagens priser på batterier och elteknik, skulle den kosta över 400 000 kr om Volvo satte den i produktion.
  • Varvräknaren har ersatts av ett instrument som visar energiuttaget ur batterierna.

Volvo använder elektricitet för att sänka sina bilars bränsleförbrukning i framtiden. De första stegen tas redan nu i form av start/stopp-system och microhybrider. Från och med år 2012 räknar man med att börja sälja plug in-hybrider och om kunderna så önskar, så småningom även bilar som enbart drivs av el. Följ med på en provtur i Volvos nya elbilar!?

Annons

– Kom ihåg nu att detta bara är en tidig prototyp!

Volvoteknikern i stolen bredvid är noga med att understryka att bilen vi åker i inte är den färdiga produktionsmodellen. Efter att under en dag ha matats med information om alla tekniska framsteg på elbilsområdet, är det lätt att tro att allt är färdigutvecklat. Men ännu finns många problem kvar att lösa. Volvos tekniker får jobba hårt för redan om två år, i slutet av 2012, ska företaget börja sälja en plug in-hybrid. Exakt vilken modell det blir är ännu oklart men kanske blir det nya S60 som först begåvas med tekniken.

Plug in-hybrid innebär att förbränningsmotorn kompletteras med en elmotor och ett batteri. Den elektriska delen av drivlinan är tillräckligt kraftfull för att på egen hand driva bilen under lättare belastning i upp till 50 km. Behövs det högre effekt eller om resan är längre, kopplas automatiskt förbränningsmotorn in. Bilen fungerar då som en traditionell hybrid där elmotorn kan skjuta på vid acceleration eller uppförslut. När man motorbromsar omvandlas en del av rörelseenergin till elektricitet som sedan återförs till batteriet.

Vi får själva chans att testa tekniken i den demonstrationsbil, kallad Volvo V70 PHEV (plug in hybrid electric vehicle), som Volvo byggt tillsammans med Vattenfall. I vår provbil är inte förbränningsmotorn inkopplad. Ekipaget drivs enbart av en elmotor på 100 hk. Elmotorn är placerad ovanför bakaxeln och driver på bakhjulen. Ovanpå elmotorn ligger sedan det stora batteripaketet av typen litium-jon som väger 150 kg och klarar att lagra 11,3 kWh. För att förlänga batteriets livslängd, används inte hela kapaciteten. Upp till 8,0 kWh kan användas för att driva bilen. Faktorer som varmt eller kallt klimat har stor inverkan på räckvidden, liksom körsättet. Även om batteriet i bästa fall kan ge 50 km körsträcka går det att tömma det redan på halva den körsträckan.   

Men nu är det dags för provkörning! Bakom ratten är allt sig likt. En extra informationsdisplay överst på instrumentpanelens mitt avslöjar data om batteriets kondition. Vi lägger växelföraren i läget Drive och susar iväg. Färden går ett varv runt på en av Volvos testbanor intill fabriken i Torslanda. Bilen svarar villigt på gaspådrag från start men när farten stiger upp mot 70 km/tim, mattas också accelerationen rejält. 0–100 km/tim går på cirka 15 sekunder vid enbart eldrift. Volvo säger att man hade kunnat göra bilen snabbare men man har valt att begränsa effektuttaget ur batteriet för att maximera räckvidden. Poängen är att plug-in-hybriden ska vara tillräckligt snabb för att kunna följa den normala trafikrytmen utan att behöva använda förbränningsmotorn.

Den som önskar mer fart kommer i produktionsbilarna att ha möjlighet att trampa hårdare på gaspedalen och därmed också koppla in den femcylindriga dieselmotorn på 205 hk. Bägge motorerna tillsammans ger närmare 300 hästkrafter och ett vridmoment kring 700 Nm. Då lär det gå undan.

I den färdiga bilen kommer föraren att kunna välja om bilen ska gå på el eller använda dieselmotorn tillsammans med elmotorn. Att köra båda motorerna samtidigt behövs exempelvis när man vill ha bilen fyrhjulsdriven. Man kan också tänka sig situationer där resan börjar med snabb motorvägskörning för att sedan avslutas med stadskörning. Då kan man utnyttja dieselmotorn på motorvägen där den kan jobba effektivt, för att sedan koppla om till elmotorn under de sista milen i stan.  

Förutom hybriden får vi också chans att köra en helt elektrisk variant av Volvos minsta modell, kallad C30 BEV (Battery Electric Vehicle). Batterierna är av samma litium-jon-typ som i plug in-hybriden men i den helt elektrifierade bilen har batterikapaciteten mer än fördubblats. 22,7 kWh användbar energi räcker till som mest 15 mils körning under ideala förhållanden. Vid värme drar luftkonditioneringen en hel del energi och vid kyla behöver såväl kupén som batterierna värmas upp. I vardagslag kanske man inte ska räkna med mer än 10–12 mils körsträcka.  

Elmotorn i C30 BEV är på 111 hk och ger maximalt vridmoment, 220 Nm i princip från start. Det gör att bilen känns pigg och är riktigt rolig att köra. Instrumenteringen är specialgjord. Istället för varvräknare sitter ett instrument som visar hur mycket energi man tar ut, respektive återför till batteriet. Volvos lilla elbil har så kallad bromskraftgenerering som ser till att en del av rörelseenergin återvänder till batterierna när föraren släpper gasen och bromsar.  

Eventuellt produktionsbeslut ligger ännu några år fram. Höga kostnader för batterier och elmotorn, gör att en C30 i BEV:utförande i dagsläget skulle kosta cirka ?250 000 kronor mer än motsvarande modell med förbränningsmotor. Men priserna på eltekniken sjunker snabbt och det är möjligt att kostnadsbilden ser helt annorlunda ut om några år. Då återstår frågan om världen är beredd att acceptera bilar med så begränsad räckvidd som elbilarna erbjuder?

Räckvidden är däremot inget problem för plug-in bilen. Även den riskerar dock att bli dyr i inköp. I dagsläget medför plug-in-tekniken en extrakostnad om cirka 140 000 kronor enligt Volvo. Driftskostnaderna lär bli högst beskedliga. Vid blandad körning enligt Europanormen drar V70 PHEV bara 1,9 l diesel/100 km. Om man främst använder bilen vid kortare sträckor när enbart eldrift räcker blir naturligtvis dieselförbrukningen noll.

Inledningsvis tänker Volvo lansera sin plug in-hybrid tillsammans med en stor dieselmotor men på sikt kommer den också med mindre och än mer bränslesnåla alterna-?tiv. Och plug in kommer att dyka upp i flera av Volvos modellserier framöver. Det har redan utgått påbud från ledningen om att alla nya modeller som utvecklas ska vara möjliga att utrusta med plug-inteknik.

Mer läsning

Annons