Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårkontroll på bilprovningen

/
  • De allra flesta bilar som besiktas har åtminstone något mindre fel, enligt besiktningstekniker Carol Källman vid Bilprovningen i Hudiksvall.
  • Inga anmärkningar i protokollet, som Carol Källman lämnar över till Lennart Blomqvist.
  • Husvagnarna kan besiktas när som helst på året, utan hänsyn till slutsiffra. Och de flesta kommer så här års, berättar Jonny Persson, platschef vid Bilprovningen i Hudiksvall.

Det grå vardagsslitet pågår året runt hos Bilprovningen. Gamla bilar, nyare bilar, krassliga spindelleder och styrleder, slappa handbromsar, trasiga lampor och desillusionerade bilägare med protokoll som säger: dyrt. Men nu är förhoppningarnas tid inne i besiktningshallarna.

Annons

Nu kommer motorcyklar och husvagnar, och sommarbilen som har varit avställd behöver en koll om den inte har en tidig slutsiffra och det redan är gjort. Det finns några saker att tänka på om bilen har stått stilla några månader, förklarar platschefen vid Bilprovningen i Hudiksvall, Jonny Persson.

– Man bör göra en vanlig kontroll av vätskor och olja, och man ska kolla belysning och bromsar. Om bilen står stilla länge, och man inte motionerar hjullagren, kan de fastna. Man ska också se till att byta bromsvätska med jämna mellanrum, för den tar åt sig en del vatten, och då kan det bli rost.

Vad man också bör begrunda är mönsterdjupet på däcken. Om däcken var dåliga i höstas kände man kanske ingen panik med att byta, om bilen skulle ställas av för vintern. Men de är fortfarande lika dåliga som då.

Och nu är säsongen för motorcyklar och husvagnar inne, berättar Jonny Persson.

– Mc är som regel välskötta, men ibland vill ägarna ha en extra koll. Husvagnar, som har stått hela vintern, drabbas rätt ofta av bromsar som kärvar och fastnar, och många husvagnsägare vill ha en översyn av vagnen, på våren.

Mitt i våryran och sommardrömmarna kommer också de högst ordinära besiktningarna, som givetvis också är glädjjande när det går bra. Carol Källman granskar runt 20 bilar per dag, och ger skilda besked till ägarna. Lennart Blomqvist Audi gick rakt igenom, utan anmärkning. Den är redo att skiljas från vinterhjulen och ge sig av från Iggesund och ut på sommarvägarna.

– Jag var inte orolig heller. Den är underhållen och servad, så det var ingen fara, försäkrade Lennart Blomqvist.

Mer läsning

Annons