Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvtankare dyrt problem för mackar

/
  • Tjuvtankningar tvingar mackar att ta betalt i förskott eller att kortet lämnas i butiken. Men butiksägarna är oroliga att det ska förändra köbeteendet hos kunderna.

En enda tjuvtankning kan radera vinsten av två veckors bensinförsäljning.

Mackägarna tvingas sätta upp övervakningskameror och godkänna kassatankningar manuellt.

- I värsta fall kan man få gå ut och kräva att kunderna förbetalar, det tycker jag är skitruggigt, säger Christer Larsson på Preem.

Annons

Tjuvtankningar är ett stort problem för mackägare. Trots att 800 mackar försvunnit de senaste fyra åren ligger omfattningen av bensinstölderna kvar på samma nivå. Det tjuvtankas för 50 miljoner kronor per år, enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Eftersom konkurrensen på bensin är hård blir marginalerna små, finns det knappt någon lönsamhet i bensinpumparna i dag.

- De flesta stationerna lever på vad de säljer i butiken. Bränslet har blivit service, säger Christer Larsson på Preem i Mo utanför Söderhamn.

Det finns ingen försäkring som täcker kostnaderna. Det blir i stället en direkt förlust för mackägaren.

- En tank på 500-700 kronor. Det är vad vi tjänar på två veckors tankningar, säger Christer Larsson.

Förra året var macken i Mo utsatt för flera tjuvtankare.

- Det slår hårdare hos oss om en tjuvtankar. En större station kanske inte lider lika mycket, säger han.

Tjuvtankarna har tvingat mackägarna till drastiska åtgärder. Många sätter upp övervakningskameror.

- Vi har kameror. Det är en helt jävla onödig kostnad. Men tar det bort en del tjuvtankningar så är man överlycklig, säger Christer Larsson.

Tiden då du bara kunde lyfta på pumpen och tanka är för länge sedan förbi. Christer Larsson har en olustig känsla över att han tvingas att misstänkliggöra sina kunder. På macken i Mo krävs det att personal startar pumpen manuellt, om någon väljer att betala i kassan.

- Jag tror att de flesta har det i dag. Annars skulle det vara smitningar hela tiden. Det är en trökig situation, säger han.

Branschen har i flera år försökt att komma tillrätta med problemet

- Det finns två ställen som alltid ger kredit till sina kunder i dag. Det är à la carte-restauranger och bensinstationer. Om du inte får kredit så upplever du dig som kund förnärmad, säger Robert Dimmlich.

Han är vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel. Han berättar att det i utlandet är vanligt att kunden får lämna bankkortet inne i macken för att kunna tanka. Men svenska mackägarna är oroliga att köpbeteendet ska förändras. Att man som kund blir så fokuserad på att få tillbaka sitt kort att man struntar i att handla i butiken i samband med tankningen.

Robert Dimmlich är kritisk mot polisen, som han menar har resignerat inför tjuvtankarna. Han säger att det är sällan polisen jagar dem, och att det är "extremt få fällande domar".

- Vi som bransch genererar 30-40 miljarder i skatteintäkter till staten. Nånstans tycker man att man borde kunna åtnjuta lite rättsäkerhet för de pengarna.

Mer läsning

Annons