Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMK Hälsinges rallyförare kan få sitt livs chans i England: "En dröm sen jag var liten"

/
  • Jari Liiten från Bergsjö kan få sitt livs chans om han blir förare i British Rally Championship nästa år.

Han skickade iväg en ansökan lite på skoj och lite på chans.
Sedan kom svaret Jari Liiten från Bergsjö bara kunnat drömma om.
– I början förstod jag inte att det var sant, säger 21-åringen från Bergsjö som klarat den första gallringen och kan få chansen att köra rally för ett engelskt team i vinter.

Annons

SMK Hälsinges 21-årige rallyförare Jari Liiten upptäckte att det engelska teamet Vauxhall Junior Rally Team sökte en förare till 2016 års British Rally Championship.

Så varför inte skicka iväg en ansökan?

– Det började med att jag sökte för skojs skull, säger Jari Liiten som för några dagar sedan fick svaret han bara kunnat drömma om.

– Jag fick ett brev adresserat till Mr Liiten och hade nästan glömt bort att jag sökt. Så stod det att av flera hundra ansökande har en hel del gallrats bort och jag var fortfarande kvar, säger han.

Efter beskedet blev det hårt jobb direkt. För att kunna få chansen att komma över till England och provköra krävs en stabil budget. Ett formulär ska fyllas i och skickas in senaste 4 december, sedan är det bara att vänta på nytt besked.

– Det måste jag försöka få ihop och ha med mig. Det är en chans på miljonen att få vara med om något sånt här så jag hoppas verkligen, säger Jari Liiten som hoppas bli en av de fem förare som får komma över och provköra.

Efter provkörningarna är det de två bästa förarna som får chansen i teamet. En snårig och tuff väg för Jari Liiten, som har goda förhoppningar.

– Det verkade på brevet som det känns lovande. Ansökningstiden gick 25 november och de skickade brevet till mig två dagar innan så jag var redan klar innan ansökningstiden var ute, säger han.

Jari Liiten har svårt att greppa hur stor chans det här egentligen är.

– I början förstod jag inte riktigt, det är omtumlande men samtidigt är jag väldigt glad att en liten pojk från Bergsjö kan få chansen att komma så långt. Det är en dröm sen jag var liten att få köra åt något riktigt team så här och nu har jag chansen.

Vad skulle det betyda för dig om du fick en av platserna?

– Det är nog obeskrivligt. Det går inte att förklara glädjen och tacksamheten om jag skulle få chansen, säger Jari Liiten.

Föraren från Bergsjö har ett bra år bakom sig, där en andraplats i SM i b-förarcupen blev en av höjdpunkterna. Jari Liiten var själv ner till Falun förra veckan för att hämta hem priset.

– Jag hade inte planerat att åka några speciella tävlingar, men då visade det sig att jag blev tvåa i b-förarcupen och det var väldigt kul. Det har varit ett spännande år och gått väldigt bra med ny bild och allt, säger han.

Mer läsning

Annons