Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt Hälsingland i dubbelt historisk klass på Eriknäsbo: "Gammal är äldst"

När Svealands- och Götalandscupen kom till Eriknäsbo motorstadion på lördagen var det ont om hemmaförare. Endast fyra hälsingeåkare kom till start, men när dagen var slut stod tre av dem på pallen.

Annons

Inget kunde stoppa Bollnäs MK:s veteran Göran Zamora Lind när den historiska klassen för första gången avgjordes på Eriknäsbo under lördagen. Trots att det var första gången Lind satt i sin bil tog han en enkel seger före Mats Kjellin från Ljusdal.

Men det var Kjellin som inledde dagen bäst. I de tre kvalomgångarna var han etta, tvåa, tvåa och hade Göran Zamora Lind bakom sig i de två första loppen.

Läs även: Stopp i SM-semifinal för rallycrossess

– Jag är mäkta förvånad. Jag var fyra på träning, sa Mats Kjellin inför den tredje omgången.

Mats Kjellin fick en riktigt bra start på dagen.

Kjellin, som har kört rallycross sen 2008, var den enda som körde på etanol. Något som såg ut att vara en bra taktik, för efter de tre kvalomgångarna ledde han den historiska klassen, fem poäng före Lind.

Av de fem som startade dagen i den historiska klassen var det bara tre som tog sig till final. P-O Davidsson, Kinds MK, och Mats Andersson, Skene MS, fick båda problem med bilen under kvalomgångarna. Så inför finalen var det bara en fråga om att fördela pallplatserna.

Läs även: Ohlssons sagolika cross i historisk SM-final

Väl i finalen var det Göran Zamora Lind som tog kommandot direkt. Kjellin kämpade för att komma ikapp, men fick till sist se sig besegrad av veteranen Lind.

– Det är alltid kul att visa lite kunnande på hemmaplan, säger Lind, som gjorde premiär i sin Volvo 142.

Efter en lite jobbig inledning på dagen, var det i slutändan ingen som kunde stoppa Göran Zamora Lind.

– Det är fortfarande småfinesser att få ordning på i körningen, men det blev bättre och bättre under dagen. Jämfört med första omgången så var det mycket bättre, men det är fortfarande mycket att slipa på.

Mats Kjellin får försöka ta revansch på Lind när tävlingarna fortsätter i Norge i augusti.

Läs även: Tuffa tag i rallycross-SM för Per Engstrand

– Gammal är äldst. Han (Lind) har ju rutin så det räcker för alla här. Men det är bara att bita i det sura äpplet och komma igen, säger en något besviken Kjellin.

Trea i den historiska klassen kom Kjell-Åke "Snickarn" Hellkvist från Dalby MK.

TV: Se slutvarv och målgång i historisk-klassen

I 2400 cc-klassen var det hemmaföraren Peter Rosell som ägde dagen. Efter en tredje plats i den första kvalomgången tog han två raka segrar i de nästkommande heaten och i semifinal var han nästintill ohotad.

I finalen kopplade Rosell ett grepp redan i starten. Liksom i de föregående loppen tog han alternativsvängen redan på första varvet. Något som skulle visa sig vara ett klokt val, för när de andra tvingades in i alternativen på de senare varven kunde Rosell bara gasa på.

Läs mer: Peter Rosell trea i Svealandscupen

Anders Johansson, Team Mikro BSK, låg tätt bakom Rosell genom nästan hela finalen, men Rosell höll undan och kunde ta Bollnäs MK:s andra vinst för dagen.

Peter Rosell dominerade i 2400 cc-klassen.

I 2150 cc-klassen tog Anders Svensson ledningen ut från start, men när han hamnade uppe på kanten i alternativen kunde Björn Putte Alvarsson, Vadstena RRC, passera och överta ledningen. När det sen var Alvarssons tur i alternativen strulade det för honom också och Svensson kunde ta tillbaka ledningen och höll den ända in i mål.

För Ljusdals Leif Hedman slutade dagen med en 26:e plats efter kvalet. Han fick därmed inte köra semifinal.

Tävlingen innehöll relativt få incidenter, men för Rickard Olsson, Karlskrona AK, slutade dagen med traktotransport efter en avåkning.

I juniorklassens final kunde det ha blivit riktigt dramatiskt när både Jesper Cardell, Säters MK, och Jesper Nilsson, Finspångs MS, gav sig in i alternativen samtidigt. Bilarna kom i bredd in i svängen och det slutade med att Nilsson tryckte ut Cardell, som flög över kanten och var på väg upp på ordinarie vägbana innan det tog stopp i gräset.

Vann till slut gjorde Robin Nord, Skövde MK, före Nilsson och finalernas enda kvinnliga åkare Sofia Dahlborg, SMK Eda.

Samtliga resultat från lördagens tävling hittar du här.

Mer läsning