Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provkörning:Extra hästar i Suzuki Grand Vitara

/
  • Suzuki Grand Vitara, utsedd till årets terrängbil i Tyskland, för tredje året i rad har försetts med extra hästkrafter.
  • Den fyrcylindriga 2,4-litersmotorn ger 169 hästkrafter vid 6 000 v/min.
  • Instrumenten i

Suzukis beprövade suv, Grand Vitara, har fått två nya motoralternativ, en V6:a på 233 hästar och en 2,4-liters motor på 169 hästar.

Annons

Grand Vitara är inte bara en fyr-hjulsdriven stadsjeep för den som gillar att åka i lite större och högre bilar. Den är samtidigt en kompetent arbetshäst, tack vare lågväxeln. Vitara är en av få suvar i sitt segment som har lågväxeln som standard, dessutom till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Instegspriset på fem-dörrarsmodellen med minsta motorn på två liter och 140 hästar är 199 900 kr.

Suzukis Vitara-modell har funnits med länge och nu har den fått en liten ansiktslyftning, med bland annat sidoblinkers i backspeglarna. Mer väsentligt är dock de nya motorerna, en fyrcylindrig på 2,4 liter som ger 169 hästar och en V6 på 233 hästar för den som vill ha mer kraft under huven.

V6-modellen lanseras först senare i vår, men vi tog en provtur med 2,4-litersmotorn. Den ger Vitara nästan 30 extra hästar, från 140 till 169 hk och det är en märkbar kraftförstärkning som vitaliserar Suzukin och ger snabbare omkörningar. Med tungt släp påhängt kommer säkert också extrakraften väl till pass. Vridmomentet har ökat från 145 Nm till 227 Nm vid 3 800 varv.

Prispåslaget för Vitara med 2,4-liters motor stannar vid 20 000 kr, men det blir lite dyrare vid pumpen också, förbrukningen ökar från 8,4 liter till 9,0 liter vid blandad körning 100 km.

Sedan snart ett år tillbaka har Suzuki en ny generalagent i Sverige, Nimag Sverige AB, som tog över efter Olle Olsson-bolaget. Ägarna, Nimag Group har sitt säte i Holland där man förutom Suzuki också importerar Toyota och Lexus.

VD för Nimag Sverige AB är Mattias Larsson, som berättar att uppbyggnaden av den nya organisationen nu är klar, så när som på att man fortfarande förstärker med nya återförsäljare.

– Vi förlorade ett antal återförsäljare vid ombildningen av bolaget, men har rekryterat nya så idag omfattar kedjan 48 återförsäljare och fler är på väg in. Vi försöker få en bra geografisk täckning över hela Sverige.

Det som står närmast för dörren är lanseringen av nya Suzuki Alto, en liten miljöbil med en en-liters motor på 68 hästar och ett pris strax under 100 000 kr.

– Den bilen, tillsammans med modellen Splash, ligger rätt i tiden, menar en förhoppningsfull Mattias Larsson, som märkt att efterfrågan på små, miljövänliga, bilar ökat kraftigt.

SNABBFAKTA
SUZUKI GRAND VITARA 2,4 EXCLUSIVE
Pris, kr från: 219 900.
Sälljstart: Säljs nu.
Motor: 4 cyl., 2,4 l ,variabla ventiltider.
Max effekt: 169 hk/124kW vid 6 000 v/min.
Max vridmoment: 227 Nm vid 3 800 v/min.
Bränsleförbrukning, blandad körning:  9,0 l/100 km.
CO2-utsläpp: 208 g/km

Mer läsning

Annons