Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alvin Östlund efter den sköna SM-segern i Årsunda: "Kul att få visa vad jag kan"

Han är Sveriges ende förare på den stora VM-scenen. När Alvin Östlund kom hem för att köra SM-deltävling i Årsunda visade han varför. – Det kändes väldigt bra, klart jag kör för att vinna, säger 19-åringen från Segersta.

Annons

Han kom, han sågs och han segrade.

Precis som förra året då Alvin Östlund vann båda SM-heaten i Årsunda.

Till slut, åtminstone.

Erik och Alvin Östlund, pappa och motocrossess från Segersta, toppade i Årsundas SM-tävling.

I söndagens första heat i MX2 fick Alvin Östlund, som kör för Woxnadalens MK, lite trubbel på vägen efter en fin start och ledning de första varven.

– Det bev lite tajt, råkade få i friläge på en raksträcka och tappade lite fart där, säger Östlund, som sedan fick jaga efter stabile norrmannen Even Heibye.

– Jag gjorde ett försök, men det räckte inte ända fram. Kanske om jag hade haft några fler varv på mig, säger Alvin Östlund, som inte var helt tillfreds med en andra plats.

Alvin Östlund, crossess från Segersta, kopplade greppet direkt i andra heatet i MX2.

Med pappa Erik i en tillfällig comeback som mekaniker laddade han för att visa klassen i dagens andra heat på den krävande sandbanan i Årsunda.

Även mamma Marie-Helen "Billan" Östlund var, som vanligt, på plats.

– Vi följer Alvin världen runt som stöd, och har varit med på alla tävlingar utom den i Argentina, säger Billan.

En stor publik, det här var till största del en solig crossfest, fick också se Alvin Östlund koppla greppet omgående.

Lite hjälp på vägen fick han då två av de värsta konkurrenterna, Pontus Jönsson och Even Heibye, krokade ihop och kraschade redan på första varvet.

– Det var inget som jag noterade under loppet, däremot hade jag koll på att Ken Bengtsson låg i hasorna ett tag, säger Alvin, som fick en ganska skön resa där han kunde kontrollera racet från sin position i täten.

– Jo, kändes som jag hade ganska bra koll. Och visst är jag nöjd med körningen i dag, förutom den lilla missen i första hetatet har det funkat väldigt bra.

Alvin Östlund var drygt 14 sekunder före Anton Gole, Getinge MK, och 18 sekunder före trean Ken Bengtsson, Järva MK.

Alvin Östlund lyfte i Årsunda.

Med den fina träffbilden blev han också dagens totalsegrare i den fjärde deltävlingen i SM-serien. Han har tidigare bara kört den första deltävlingen, där det blev seger i ett heta och brutet i det andra.

Det blir knappast några fler SM-race, där det återstår tre deltävlingar i serien, för VM-förare Östlund.

Den 19-årige supertalangen har att förvalta ett hälsingearv från gamla världsess som Bengt Åberg och Arne Kring, och han gör numera med sin bas i Holland.

– Jag bor själv och tränar i Bergijk, ett sorts crosscentrum en bit från Eindhoven. Det kan bli lite ensamt ibland, men det är där jag har de bästa förutsättningar med många banor och service, säger Alvin, som ligger tolva i VM-serien med sex deltvlingar kvar. Bästa hetaplaceringen var en åttonde plats i Thailand.

– Det var 42 grader varmt, och man kände sig ganska degig redan efter några varv. Nu blir det omstart i Tjeckien om tre veckor, och jag fortsätter sikta på topp-10. Det krävs väldigt bra körning för att nå dit.

Då sätter Alvin Östlund dessutom fart på sin bäst vässade tävlingshoj, i Årsunda var det träningsmotorcykeln som fick duga. Och det gick ju rätt bra det med.

Jesper Jönsson,  Sösdala MK, suverän i SM-topp i MX1.

I den tunga klassen MX1, för 250 cc (tvåtakt) och 500 cc (fyrtakt), körde skåningen Jesper Jönsson, Sösdala MK, i en klass för sig själv.

Första heatet var rena uppvisningen från start till mål, i det andra fick han slita lite hårdare för ännu en överlägsen seger till slut.

Anton Wallin, SMK Söderhamn, var i hetluften och körde starkt i SM-deltävlingen.

Här svarade både Per Nyberg, Bollnäs MK, och Anton Wallin, SMK Söderhamn, för starka körningar. Nyberg (från Boden) med en 11:e plats i första heatet, och en nionde i det andra.

Anton Wallin noterade en12:e plats och prima sjunde plats i andra heatet.

Bollnäsgrabben var dessutom i hetluften flera gånger i tuffa närkamper på banan. I det första heatet fick han en varning efter en incident där veteranprofilen Mats "Lappen" Nilsson fick bita i sanden.

– Det handlade från början om en racing incident, där en annan förare feltolkade att jag skulle kört på honom avsiktligt. När han senare försökte ge igen så hamnade Nilsson liksom i kläm där. Och nä, jag tycker det var fel att ge mig en varning. Den andre föraren borde snarare blivit avstängd, säger Anton Wallin själv, nöjd med sin körning – förutom en detalj.

– Med litte bättre starter hade jag haft chans på pallen, åtminstone i andra heatet, säger 24-åringen på väg uppåt, i totalen blev det ett lyft från 11:e till en tionde plats.

Per Nyberg, Bollnäs MK, körde starkt i Årsunda.

Mer läsning

Annons