Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LJUDSPECIAL! Är Audis ljud värt 65 000 kronor?

/
  • Johan Norberg i högsätet i Audi Q7. Omdömena går dock isär när Johan och ljuddomarna är färdiga med analyserandet.
  • Audis avancerade ljudanläggning manövreras via det så kallade MMI-systemet (som även styr navigator, färddator, telefon och mängder av andra funktioner i bilen). Det tar en stund att lära sig, men när man gjort det fungerar allt smidigt och intuitivt.
  • Diskanthögtalarna i Audis exklusiva Bang & Olufsen-paket glider automatiskt upp ur instrumentpanelen när ljudanläggningen slås på. Lyxigt och påkostat!
  • Dörrhögtalarna i Audi ser måhända mer ut som durkslag från Alessi än exklusiva ljudprodukter från Bang & Olufsen, men nog imponerar de på omgivningen.

Audi Q7 V12 TDI kostar en bra bit över miljonen. Vill man dessutom ha bästa möjliga ljud får man finna sig i att lägga till ytterligare 65 000 kronor. Så mycket kostar Audis bästa ljudanläggning, som kommer från danska Bang & Olufsen.

Annons

Trots hög detaljkvalitet och många finesser håller Audis ljudanläggning inte riktigt måttet, åtminstone inte enligt våra inhyrda ljuddomare som ger bilen 154 poäng. Jämfört med de betydligt beskedligare långtestbilarna placerar det Q7 som tvåa, efter småbilen Honda Jazz som kammade hem 157 poäng.      

– Att Audin är på en annan nivå än de övriga bilarna när det gäller komponenter märks tydligt. Detaljrikedomen i ljudet är också bra. Samma sak gäller grundklangen och dessutom är allt stabilt monterat, menar Niklas Berg och Erik Robsarve.   

– Men ljudupplevelsen förstörs genom massor av okontrollerad bas, ett spretigt mellanregister och en kraftigt hissad diskant.

– Slutresultatet blir artificiellt och ganska tröttande att lyssna på.    

I Audin finns en avancerad ljudprocessor som styr många av anläggningens funktioner. Problemet är att den inte är rätt kalibrerad, menar ljuddomarna.

– Varför Audi och B&O misslyckats är en gåta. Man har testets överlägset bästa komponenter till sitt förfogande, men når trots det inte ända fram. Det känns som all datorkraft i anläggningen används för att skapa ett imponatorljud istället för ett välljud, konstaterar de i sin testrapport.       

Johan Norberg är inte alls lika kritisk mot ?65 000-kronorsanläggningen och ger Audin testets högsta betyg: 4,5 stjärnor av fem möjliga. Så här skriver Johan i sitt protokoll:

– En krånglig anläggning till en början. Men när man begriper hur det är tänkt (vilket går ganska fort) upplevs ergonomin som genomtänkt och smart. Det är otroligt långt mellan enhet och display, men det reglage med vilket det mesta styrs är så smart utformat att man aldrig behöver titta på handen, man känner hur det fungerar.

– Ljudet är bra om än inte någon sensationell skillnad jämfört med Golfen. Den avgörande skillnaden är den fasta basen som inte rumlar omkring oavsett stillastående eller landsvägskörning och en tydlig och varm diskant.

I morgon: fem enkla tips för bättre ljud i bilen.

Mer läsning

Annons