Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på våren

/
  • North Trail MC har lagt ner mycket tid på att bygga om det gamla bönhuset i Jättendal.I baren på övervåningen finns även en samling pokaler som Jonas Eriksson vunnit för sina byggen.Micael Eklund, Jonas Eriksson, Christer Silversved och Andreas Telhammer.
  • Andreas Telhammer visar upp ryggmärket med klubbens symbol.Det är viktigt att visa varifrån man kommer och vilka man representerar.
  • Micael Eklund har bytt gammalt mot nytt.
  • I klubbens garage väntar sju motorcyklar på att luftas efter vintervilan. Kurviga vägar välkomnas men med HD är det inte hög fart de är ute efter. Det är friheten.
  • Christer Silversved har handväxel med fotkoppling på sin motorcykel.

Under våren och sommaren samlas motorcykelentusiaster för att göra det de laddat upp för under vintern.
– Det är jäkligt tufft när det kommer 200 motorcyklar på rad, säger Jonas Eriksson, North Trail MC.

Annons

Hittills i år har det bara blivit några kortare turer för medlemmarna i HD-klubben North Trail MC. Vägarna kan i vårsolens bleka strålar tyckas vara rena och fina, men bakom kurvor och krön lurar fortfarande isfläckar och rester från vägverkets sandning.

I garaget i klubbhuset står några av medlemmarnas cyklar redo att tas ut efter den långa vinterdvalan.

– Visst har man startat upp den och torrvarvat någon gång, efter ett par groggar, skrattar Jonas Eriksson.

Han åkte stumfjädrad chopper i många år innan han bytte till en Softail Night Train. Nu längtar han tillbaka. Han tycker inte det är några problem att åka utan fjädring så länge vägarna är släta.

– Jag tror inte jag har den kvar om det inte blir någon förlängning av framgaffeln. Man vill ha ett easy riderstuk men även kunna åka på semester med den utan att bli stående längs vägen, som kan hända med en gammal hoj, säger Jonas Eriksson.

– En gammal HD har ett eget liv. Vissa dagar vill de inte starta, säger Micael Eklund som nyss bytte sin chopper från -46 till en Night Train.

Det innebär en livsstil att vara med i North Trail MC. Klubbens medlemmar lever HD året runt. När de inte är säsong träffas man för att prata sommarträffar och husrenovering.

– Vi blir ganska spridda under sommaren men det har ju med olika familjesituation att göra, säger Andreas Telhammer som siktar på en resa till Gotland.

Medlemmarna känner varandra väl, som i en familj och så vill man fortsätta. Det tar ett par år som prospect, provmedlem, innan det kan bli tal om att bli fullvärdig medlem.

– Det är lätt att köpa en HD och köra på helgerna. Men om vi ska ta in någon i vår "familj" ska det vara på riktigt, säger Jonas Eriksson.

Men till deras fester och träffar är alla välkomna. Även plaståkare. I det gamla bönhuset i Jättendal har klubben 27 gästbäddar.

– Det är det som är så bra med mc-klubb. Man har tillgång till världens största hotellkedja, säger Christer Silversved.

Han kör en softail med handväxel och fotkoppling. Det kräver viss eftertanke i början för att inte få motorstopp, även för den som åker bak på.

– Jag säger åt frugan att "luta åt höger, luta åt höger", Blir jag tvungen att sätta ner vänsterfoten vid ett rödljus så..., säger Christer Silversved.

Mer läsning

Annons