Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare krav för mopedkörkort

/
  • De gamla förarbevisen för EU-mopeder ersätts av ett riktigt körkort med behörighet AM.

Det nya AM-körkortet ersätter det gamla förarbeviset för EU-mopeder. Numera krävs körkortstillstånd och övningskörning ute i trafiken.

Annons

Den 1 oktober skärptes kraven för att få köra EU-moped, eller moped klass 1 som den egentligen heter. Det gamla förarbeviset har ersatts av ett riktigt körkort med behörigheten AM.

– Numera krävs körkortstillstånd och det krävs mer körning. Tidigare räckte det med körning på manöverbana men numera krävs körning ute i trafiken, säger Niklas Flodberg på Ljusdals Trafikskola.

Det är en förändring han ser positivt på. Ja, det är till och med så att Niklas Flodberg varit något av föregångare i frågan.

– Jag övningskörde i trafik med alla redan för många år sedan. Det var jag tvungen att sluta med, men nu har resten av Sverige kommit på att det kanske är bra. Ibland kan man vara efter men ibland är man också en föregångare, säger Niklas Flodberg.

Den teoretiska undervisningen är densamma för AM-kortet som för det gamla förarbeviset. Däremot har redovisningen ändrats. Förr stod trafikskolan både för undervisningen och examinationen. Numera görs skrivningen hos Vägverket på samma sätt som för vanliga körkort.

De många förändringarna kring mopedkortet har även medfört att kostnaderna stigit. Det kostade tidigare 1 800 kronor att ta ett förarbevis. Ett körkort med AM-behörighet kostar närmare 5 000 kronor innan ägaren har kortet i handen.

Eftersom det är ett riktigt körkort så kan det också återkallas om ägaren inte sköter sig. Det gjordes aldrig med förarbevisen. Ett återkallat AM-kort kan förstås ha betydelse den dag det är dags att söka lämplighetstillstånd för bilkörkort.

– Det borde göra att man tänker sig för lite mer. Förhoppningsvis har det här påverkan på buskörningar, säger Niklas Flodberg.

Den som tidigare hade förarbevis för klass I-moped får köra vidare på detta, men det kommer så småningom att bytas ut mot ett körkort med behörighet AM.

För klass II-moped, som går i 25 km/h, krävs förarbevis men inget AM-kort.

Mer läsning

Annons