Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Går fort att köra i skogen"

Förra året lockades 39 förare till Vedasprinten i Näsviken.
Men till helgens rally har anmälningslistorna nått 50-strecket.
– Det har varit dåligt med tävlingar under våren, då tycker folk om att komma hit, säger tävlingsledaren Kaj Andersson.

Annons

Normalt brukar Vedasprintens anmälningslistor innehålla runt 40 namn. Förra året deltog 39 förare i skogarna kring Näsviken.

I lördagens upplaga av rallyt skjuter dock deltagarsiffran i höjden. 50 förare var anmälda när den ordinarie anmälan stängde.

– Vi har ju genom åren haft svårt att få fler än 40 anmälda på de här småtävlingarna. Det har varit svårt att få till geisten, säger Kaj Andersson, tävlingsledaren från SMK Hälsinge.

Hur kommer det sig att så många kör i helgen?

– Det har varit dåligt med tävlingar under våren, många race har blivit inställda. Då tycker folk att det är trevligt att komma till Hudiksvall och köra.

I distriktstävlingarna får man max ha 60 seniorförare plus 10 juniorförare. Kaj Andersson hoppas komma upp i 60 förare genom efteranmälningar.

– Det vore roligt. Vi kör samma sträcka som i fjol och det är egentligen en kort tävling men den brukar vara väldigt uppskattad. Det går att köra fort i skogen och den har väldigt rytmiska kurvor, bara ett par stycken är riktigt vassa.

Vedasprinten ingår i Hälsingeserien och är den fjärde av sex deltävlingar. Även nästa deltävling arrangeras av SMK Hälsinge då Siljasvägen körs i Strömsbruk.

– Inför Siljasvängen jobbar vi på en ny sträcka där det aldrig körts ett rally förut. Det är ingen som godkänt sträckan tidigare, men vi har fått godkänt nu. Det blir spännande, säger Kaj Andersson.

I skogen bjuds det på flera heta dueller i Vedasprinten. I klassen med flest förare, tvåhjulsdrivet B-förare, tampas elva ekipage om segern. Toppduon i klassen, Jari Liiten och Fredrik Borg, båda SMK Hälsinge, skiljs av endast tre poäng i tabellen.

Bland A-förarna i samma klass får hemmaklubbens Mattias Hägg inrikta sig på att försöka försvara totalledningen i serien.

Mer läsning

Annons