Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt i början, dyrt i längden

/
  • Det ska vara snabbt och enkelt för kunden att kunna jämföra vad olika försäkringsbolag har att erbjuda, säger Erik Lif på Insplanet, ett företag som erbjuder gratis hjälp och rådgivning vid val av bilförsäkring.

Prova på-försäkring erbjuds ofta i samband med ett bilköp. Det är förmånligt – till en början. När prova på-försäkringen löper ut kan det bli dyrare för bilägaren än en vanlig försäkring. ?

Annons

Du kan spara tusenlappar på att välja rätt bilförsäkring. Det har vi skrivit om flera gånger tidigare i Vi Bilägare. Här nedan har vi två exempel på det.

Men många bilägare kanske tycker att det är krångligt och tidsödande att själv ringa till olika försäkringsbolag och beställa offerter och sedan gå igenom alternativen, både vad det gäller priser och innehåll.

Nu finns en gratistjänst som kan hjälpa dig på traven när du ska försäkra din bil. Insplanet är företaget som erbjuder gratis hjälp och rådgivning när du ska välja bilförsäkring. Företaget sponsras av den samlade försäkringsbranschen, men är oberoende i valet av vilket försäkring som passar just dig bäst.

– Det ska vara snabbt och enkelt för kunden att kunna jämföra vad olika försäkringsbolag har att erbjuda. Samtidigt bygger vi upp en kompetens av vad folk frågar efter när det gäller bilförsäkring, vilka saker som kunderna tycker är viktiga eller vad som är krångligt att förstå i ett avtal, säger Erik Lif, informationschef på Insplanet.

Allt fler bilköpare erbjuds en så kallad prova på-försäkring vid köp av en ny eller begagnad bil. Ofta är bilförsäkringen då väldigt billig – till en början.

– Syftet från bilhandlaren är att ge sken av att den här bilen har låga ägandekostnader, att försäkringen är billig, kanske bara någon hundralapp per månad. Då blir motståndet att köpa bil mindre. Från försäkringsbolaget är syftet att senare få kunden att ta en reguljär bilförsäkring hos dem, en oftast mycket dyrare produkt, säger Erik Lif.

Svårt att jämföra priser

I de allra flesta fall är kunden inte tvingad att fortsätta inom samma bolag när prova på-försäkringen har löpt ut.

– Prova på-försäkringen brukar gälla tre eller sex månader och de är värda att ta. De är kraftigt rabatterade när man köper bil, nästan som om man blir bjuden på försäkringen. Men det gäller att vara uppmärksam på när de löper ut. Nästan alla kunder som hör av sig till oss vill byta till ett annat försäkringsbolag när prova på-försäkringen går ut. Det är ett tecken på att försäkringen i verkligheten kostar för mycket, säger Erik Lif.

En annan sak att se upp med på bilförsäkringen är att det finns försäkringsbolag som erbjuder nio månaders försäkring efter just prova på-försäkringen. Då blir det svårt att jämföra priset för kunden mot en vanlig försäkring som gäller i ett helt år.

– Det blir inte ett korrekt jämförelsepris, här gäller det att se upp. Totalt sett blir en sådan försäkring dyrare än en försäkring som löper helårsvis, säger Erik Lif.

Att prisskillnaden mellan försäkringsbolagen för samma typ av försäkring är stor är i sig inget nytt.

– Det har blivit ännu större spännvidd än tidigare i pris. Eftersom det är lag på att försäkringsbolagen inte får neka någon kund att köpa försäkring så prisar en del bort sig istället. Det är ett sätt för försäkringsbolagen att visa att en viss kundgrupp inte är lönsam för dem, säger Erik Lif.

FAKTA / FÖRSÄKRINGSEXEMPEL

Man 32, Finspång
Volvo V70 2,5T-05
Boende i villa, parkering på egen tomt.
Pris för helförsäkring utan tillägg, körsträcka 2 000 mil/år
Länsförsäkringar Östergötland 5 272 kr
Trygg Hansa 5 328 kr
Gjensidige 5 579 kr
IF 6 517 kr
Moderna försäkringar 7 059 kr
Redo 7 333 kr
Auro 7 556 kr
Folksam 7 714 kr
Salus Ansvar 12 866 kr
Att spara på försäkringen 7 594 kr

Kvinna 44 år, centrala Göteborg
Toyota Avensis 2,0 kombi-04
Boende i lägenhet, parkering på gatan.
Pris för helförsäkring utan tillägg, körsträcka 1 500 mil/år
Gjensidige 6 061 kr
Länsförsäkringar Göteborg 6 260 kr
Trygg Hansa 7 154 kr
Redo 7 718 kr
Folksam 7 849 kr
Auro 8 011 kr
Moderna försäkringar 8 910 kr
IF 9 408 kr
Att spara på försäkringen 3 347 kr

Mer läsning

Annons