Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toyota börjar sälja vätgasbilen Mirai

/

I början av sommaren är det säljstart i Sverige för den bränslecellsdrivna vätgas-elbilen Mirai.
Därmed blir Sverige ett av de länder i Europa som tidigt får tillgång till den nya bränslecellstekniken.

Annons

Toyota Mirai lanserades i Japan i december 2014 och kom till Danmark, Storbritannien, Tyskland och USA i slutet av 2015.

Mirai har ett vätgasdrivet bränslecellssystem som levererar el till bilens elmotor på 154 hästkrafter. Det innebär att bilen inte har några utsläpp alls när den körs – utom vattenånga.

Den är dessutom i princip ljudlös. Att tanka vätgas går på tre till fem minuter vilket ger en räckvidd på upp till 50 mil beroende på körförhållanden.

Bilen har utrymme för fyra personer. Säkerhetssystemen är omfattande med aktivt autobromssystem och millimetervågsradar, dödavinkelvarnare, en radar som varnar för trafik från sidorna vid backning, körfilsvarning och automatiskt helljus som standard.

Standard är även induktiv laddning av mobiltelefon, navigation, eluppvärmd ratt och att samtliga säten är eluppvärmda.

Miljötekniskt har bränslecellstekniken en stor potential att bidra till ett fossilfritt samhälle. Vätgas är ett nationellt bränsle som är lätt att framställa och som i Sverige är ett helt fossilfritt bränsle.

Redan i detta skede finns tankstationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Två tankstationer öppnar under 2016, dels en i Mariestad och dels ytterligare en station i Stockholm.

I ett första steg blir det orter med en påbörjad infrastruktur för vätgas som blir aktuella för leverans av Mirai.

– Samtidigt ser vi introduktionen av Mirai som ett sätt att påskynda utbyggnaden av infrastrukturen för vätgas I Sverige, säger Bengt Dalström, informationsansvarig för Toyota i Sverige.

Läs mer: Toyota höjer USA-prognosen

Läs mer: Landcruiser klarar djupt vatten

Mer läsning

Annons