Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskade monsterbilar

/

Det droppar från taken och talgoxarna sjunger för full hals. Våren är här. I Monstergaraget hörs musik från en radio och klangen av verktyg . Snart är det dags för jänkarna att mullra ut i solskenet.

Annons

Kärleken till gamla amerikanare delas av tusen och åter tusen bilentusiaster. Under sommarhalvåret glider de fram längs vägarna, stannar till på cruisingträffar och någon gång bränner de däck i den ljusa sommarkvällen. För många är det en del av livet, cruisa och meka.

På skylten ovanför garagedörren står det Monstergaraget. Innanför dörren står monstren. En Ford Fairlane -66 med en stressad V8 under huven och bredvid en Plymouth Cuda 440 sixpack. Årsmodell 1970. Av den senare finns det tre till i Sverige i original. Redan från början var den en värsting med 500 hästkrafter under huven. Nu är motorn extra stressad.

När Roger Olsson kör ut sin klenod till sommaren kommer det att mulla ur fyrtums avgasrör. Ljudnivån kan ställa till det ibland vid bilbesiktningen.

I det här fallet är båda bilarna godkända för en sväng ner på stan eller för en tur på stora vägen.

– Jag köpte min Plymouth 1984 för 37 000 kronor, berättar Roger Olsson.

En titt på nätet visar att priset på gamla bilar har gått upp. Nu är prislappen närmare en miljon än en halv för en Plymouth Cuda 1970 i originalskick.

Lasse Burefjord ser fram mot en sommar då han kan köra lite dragracing med sin Fairlane.

– Jag har varit med och arrangerat massor av tävlingar men sällan hunnit tävla själv. I år ska jag försöka hinna med några lopp.

Men innan dess ska de båda sjösätta sina 40-knopsbåtar.

– Vi har inte tid att åka sakta om vi ska hinna med, säger Lasse.

Och visst, säsongen är kort.

Men i garaget står tiden stilla. Där kan man skruva, putsa, drömma och umgås.

När de båda berättar om sina bilar och pekar ner i det skinande motorrummet, är det vuxna män, som plötsligt får något pojkaktigt i blicken. Med åren blir det också nostalgi.

– Den sociala biten som är kopplad till mitt bilintresse betyder mycket. Det är trevligt att träffa andra med samma intresse och byta erfarenheter, titta och jämföra, säger Roger Olsson och Lasse Burefjord stämmer in.

Snart öppnas garageportarna för såväl monster som glidare.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons