Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 000 mil – och rullar än

/

Vacker? Nä.
Bra? Ja.
Gertrud Svensson köpte sin Nissan Sunny när den gått 27 tusen mil. Nu har den gått 50 tusen, och fortsätter imponera.

Annons

Den tvärställda fyran ger ifrån sig ett öronbedövande surr när man trycker gasen i botten. Det är en befrielse att släppa pedalen och låta automatlådan växla upp.

Det märks att bilen är byggd för asiater. Trots att testföraren är av knapp medellängd hamnar den rejäla backspegeln mitt i synfältet. Annars har man bra utsikt från förarplatsen. Instrumenten är stora och tydliga, och sprickorna i framrutan skymmer inte alls.

Förarmiljön lämnar en del övrigt att önska. Sittkomforten andas begagnad soffa, och designen känns rätt åldrad. Det gnisslar om styrningen och skakar på tomgången när man ska finlira med fickparkering.

Men Gertrud Svenssons Nissan Sunny gör vad den ska.

- Jag vill inte skiljas från bilen, jag trivs så hemskt bra med den, säger Gertrud Svensson, som bor på Öster i Söderhamn.

Hon köpte den för fem eller sex tusen kronor för snart tio år sedan. Då hade den gått 27 000 mil, och använts av en långpendlare.

Men utan Gertruds teknikintresserade särbo Henrik Werner hade det knappast varit värt att låta pärlan leva. Han håller bilen rullande med svets och uppfinningsrikedom.

- Jag upphör inte att förundras. Den bara går och går.

Visst har han bytt en hel del stora grejer. Kylaren, drivaxlarna, dörrarna, avgasröret.

Som på de flesta äldre japanare är det rosten som är det största hotet. Och det är också den som gör att Henrik börjar ledsna på att hålla bilen vid liv.

Men mätaren går ju till 99 999 mil. Med bara 50 000 bakom sig borde väl Gertruds Nissan kunna ha halva livet vara kvar?

 

Mer läsning

Annons