Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motioner om miljoner till integration i Söderhamn

Regeringen har beslutat att skjuta till 74 miljoner extra till flyktingmottagandet i Söderhamn. Nu har det kommit två förslag på hur en del av pengarna kan användas.

Det var i mitten av november som regeringen presenterade den så kallade ändringsbudgeten som ger landets kommuner och landsting 9,8 miljarder extra att dela på. För Söderhamns del innebär det ett tillskott på drygt 74 miljoner kronor. Anledningen till beslutet är den pågående flyktingkrisen.

Läs också: 200 miljoner till svenska skolor – Söderhamn får näst mest

Nu har John Staffas (S), kommunfullmäktiges ordförande, lämnat in två motioner där han föreslår hur man kan använda en del av pengarna. Han menar att en miljon borde avsättas till kultur och en till idrott.

Tanken är att föreningslivet ska kunna söka en del av dessa pengar och att syftet med både idrottsmiljonen och kulturmiljonen ska vara jämlikhet och integration. Enligt förslagen ska pengarna kunna sökas av alla föreningar som vill satsa på kultur eller idrott.

Läs också: 35 nya jobb på HVB-hem i Söderhamn

I motionerna skriver Staffas att det redan finns ett aktivt föreningsliv i kommunen och att många redan tagit initiativ till integrerande aktiviteter, men att det fortfarande finns många nya söderhamnare som inte tar del av det.